Monday, March 12, 2007

Appi, 112! Mul on palavik!

Kehatemperatuur on inimesel stabiilne ja normaalselt 36 ja 37 kraadi vahel. Väikelastel (eriti karjumisel ja müramisel) ja kiirenenud ainevahetusega inimestel võib kehatemperatuur tõusta pisut üle 37 kraadi. Kui haigustunnuseid pole, ärge sellest paanikasse sattuge.

Räägin praegu vaid palavikust, mis tekkis ootamatult.
Tööl olles tunnete, et pea on "paks" ja ihus on ebameeldiv, haiglane tunne, mõnel tekib selline "hõljuva oleku" tunne. Kraadiklaasi teil loomulikult käekotis pole. Vindute selle päeva tööl lõpuni ja kodus heidate puhkama, ajades selle halva enesetunde väsimuse kaela.
Kui ikka selline väsimustunne erineb igapäevasest väsimusest, siis võiks enne voodisseheitmist end kraadida. Sest peale magamist on kõrgeks tõusnud temperatuurist juba raskem jagu saada.

Palavik, mis tõuseb väga kiiresti, on kergesti ära tuntav. Tekkib külmatunne kuni vappekülmani. Hambad lõgisevad suus ja hunnik tekke ei anna teile loodetud sooja.
Kraadiklaas näitab õige pea 39-40 kraadi.

Et olemine on "tappev", siis saate aru, et vaja oleks mingit leevendust ja vot siis ongi korralikus peres korralik ja lihtne koduapteek, kust krõbistate paar tabletti aspiriini või paratsetamooli, joote ühe kuuma joogi ja ronite tagasi oma tekihunniku alla.

Sellise ootamatu palaviku põhjuseks on enamasti mingi viirushaigus või ka bakteriaalne põletik ülemistes hingamisteedes.

Tunnused:
- palavik 37,5-40 kraadi (oleneb organism iseärasusest reageerida kas väga kõrge või mõõduka palavikuga)
- peavalu on kas kerge või väga tugev, kuid pole kuklakangestust, millest peavalude juures rääkisin. Peavalu võib lihtsama neelupõletiku puhul ka puududa.
- nohu (võib esineda ka eraldi haigusena, siis võib palavik puududa või olla pisut üle 37)
- köha
- valu kurgus (neelus)

NB! Õppige vaatama enda ja oma lapse kurku!
Suud avades ei oska inimene sageli oma keelt neelu eest ära hoida. Tehke keelega igasuguseid liigutusi, öelge erinevaid tähti, püüdke teha haigutusliigutust.
Igal juhul, kui teil õnnestub keele taha piiluda, siis näete kurgulaest erinevalt punetavat kurgukaart ja oma kurgumandleid, mis võivad olla sageli ainsaks ja tõsiseks häda põhjuseks.
Keel peab olema niiske ja roosa, kuid palavikuga ja neelupõletikuga on keelel nagu valge kate peal - "keel on valge".
Kui teil kurgu vaatamine ei õnnestu, siis saab selle põletiku üle otsustada valu järgi neelamisel.

Abi.

*Ninatilgad teil on. Need rahustavad teil pisut aevastushoogusid ja "sorisevat" nina ja samuti vabastavad ninahingamise. On inimesi, kel on kalduvus ninaverejooksudele. Neile sobivad paremini ninatilgad, mille alusaineks on õli.

*Palavikurohtusid võtate kuni 4 korda ööpäevas. Palavikualandajad on ka valuvaigistajad, nii et kaks kärbest ühe hoobiga! Palvikku alandavaid rohtusid võib omavahel kombineerida, kuid igal juhul tuleb jälgida, et ei ületataks ohtlikku, mürgistavat annust.
Aspiriin ei sobi maohaavandtõve või gastriidiga haigetele ja neile, kel on kalduvus veritsustele (ninaverejooks, naisverejooks vm. hüübimishäired)
Aspiriini ei tohi anda väikelastele, ega tuulerõugete puhul.
Paratsetamool on rangelt vastunäidustatud maksafunktsiooni häirete korral.
Lastele või oksendavale haigele sobivad paratsetamooli pärasooleküünlad.
Siin on vaid üks takistav asjaolu: olen näinud, kuidas emme oma pikkade tehisküüntega surub küünla väikelapse pärakusse. Siin on ääretult suur oht vigastada lapse imeõrna päraku limaskesta ja sellega tekitada lisaprobleeme oma niigi haigusest räsitud maimukesele.

NB! Kehatemperatuuril alates 38-st hakkab organism tootma interferooni, mis on otseselt viirusevastase toimega. Seega, ärge üritage iga hinnaga kehatemperatuuri normi saada, sest sellega haigus ju organismist ei kao. See reegel kehtib nii täiskasvanute kui laste kohta.

Laste palavikku tuleb aga suhtuda tõsisemalt, sest laste organismi eripärast tekivad kõrge palaviku korral kergemini tüsistused. Seetõttu, kui kodus pole ainsatki supposiidi, laps aga on kõrge palavikuga, siis ei jää üle muud kui tema keha kiirabi oodates korduvalt viinaga või äädiaklahusega või lihtsalt veega jahutada. Pea peale asetada jaheda veega lapike, mida koduvalt vahetada. Mitte mingil juhul ei tohi kõrges palavikus last mässida paksudesse tekkidesse ja panna pähe veel mütsike - oht palavikukrampideks.

*Köha. Esimestel päevadel on köha kuiv nn. ärritusköha. Te köhite lakkamatult, eriti aga öösel.
Köhimise tagajärjel hakkavad valutama nii rindkere kui kõhulihased.
Sel perioodil aitavab teid soojavee aurude sissehingamine, kuhu võite oma varudest lisada ravimteesid või soodat ja ACC tabletid. Juba algusest hakkate võtma rögalahtistavaid mikstuure, ehkki nende efekti kohe ei näe. Põdrasamblatee ka veel mõnel ravimikapis on? Vot seda jooge.
Põletiku arenedes hakkab hingamisteede limaskest produtseerima lima ja ägeda köha periood asendub "rögiseva" köhaga.
NB! Väikelapsega tuleb sel perioodil teha liikumisharjutusi, mis aitaksid tal röga välja köhida, sest väikelapsed ei köhi kunagi "oma kurku puhtaks". "Solgutage" teda, hullake temaga (raskem haiguseperiood on ju möödas!), riputage jalgadest ja mida iganes. Lapsele selline tegelemine meeldib ja samas vallanduvad köhahood, kus naudite, kuidas teie laps oma "kopsud puhtaks köhib".

*Mis veel?
Mesi, küüslauk, sidrun, ingveritee ja rohkelt vedelikku.

Ärge unustage, et kiirabil pole ainsatki imerohtu, mis teid paremini aitaks kui need ravimid, mis teil koduapteegis juba olemas on.
Haigus kulgeb omasoodu ja oma seadust mööda.
Selle möödumist kiirendada ei saa.
Saab vaevusi pisut leevendada ja tüsistustest hoiduda.

Labels:

16 Comments:

At 12/3/07 21:35, Anonymous Anonymous said...

Ja mett ei tasu kuuma joogiga koos tarbida, kasulik toime väheneb.

 
At 21/3/07 07:47, Anonymous Anonymous said...

see ei ole muidugi kiire abi teema, aga minul on viimasel ajal temperatuur 35,5-36. kraadin siis, kui enesetunne kehvaks läheb, st jubedad külmavärinad tulevad. muidu on minu meelest mul ikka normaalne temperatuur (et ei ole minu organismi eripära).
mässin end sooja kampsuni sisse ja joon kuuma teed, siis nagu läheb paremaks (vat peaks äkki siis uuesti kraadima, kas temp tõuseb). ma ei tea, kas peaks arstiga rääkima?

 
At 21/3/07 08:28, Blogger Ingrid said...

Paljud peavad normist madalamat kehatemperatuuri haiguslikuks. Paraku ongi just neil paljudel normaalne kehatemperatuur alla tavalise normi.
Kehatemperatuuri tuleb mõõta eelnevalt kuivatatud kaenlaalusega (kui seda mõõdetakse kaenla all).
Higistava naha korral näitab kraadiklaas alati tegelikust madalamat temperatuuri.
Külmetaval inimesel tõmbuvad nahaveresooned kokku, nahk muutub kahvatuks ja jahedaks ja jälle saame madalama temperatuuri kui meile meeldiks.

Hootine külmatunne ja külmavärinad võivad aga olla tingitud mitmetest asjaoludest.
- kõhn ja kehva verevarustusega inimene
- halb karastatus
- hormonaalsed kõikumised organismis üleminekuaastatel
- kilpnäärme alatalitus
- mingi krooniline valu organismis
- depressioon


Madal kehatemperatuur on loomulik varastel hommikutundidel (k.3-4 vahel).
Päevasel ajal aga on tõesti heaks ja kiireks abivahendiks kuum jook ja liikumisharjutused.
Kui need "jubedad külmavärinad" aga liialt sagedased on ja elu segavad siis tuleks tõenäoliselt oma perearstiga nõu pidada kui suure murega neisse suhtuma peaks või vajavad nad hoopismingit ravi.

 
At 21/3/07 14:06, Anonymous Anonymous said...

aitäh kiire vastuse eest.
ma tundsin nii mõnegi asja ära:
olen pigem sale (mitte kõhn)inimene, kel eluaeg käte-jalgade verevarustuse häired, on olnud kilpnäärmega probleeme ja praegu olen rase, st küllap hormoonid on ka teistmoodi kui tavaliselt. mainin seda igaks juhuks oma naistearstile ka.

 
At 21/3/07 16:19, Blogger Ingrid said...

Kulla anonymous!
Rasedus ei kuulu küll üleminekuaja perioodide hulka. Raseduse ajal võib kehatemperatuur isegi õige pisut kõrgenenud olla.
Mis aga jahedatesse kätesse ja jalgadesse puutub, siis sünnitamine võib selle probleemi kõrvaldada.

 
At 22/3/07 08:19, Anonymous Anonymous said...

heh, meil hakkab siin lausa vestlus kujunema.
rasedus muidugi üleminekuperioodi alla ei käi:) ma väljendasin end valesti. aga ühe korra olen juba sünnitanud, ja minu jalad-käed olid peale seda ikka külmad (mu emal ja isapoolsel tädil on ka), eks see ole individuaalne.
tore, et sul selline blog on.

 
At 22/3/07 14:17, Blogger Ingrid said...

See blog ongi minu väike vestlusnurk meditsiiniteemadel, sest olen nüüdseks juba kodune. Eesmärgiks oli anda võimalus inimestele paanikata oma tervislikku seisukorda teadlikult hinnata enne, kui valitakse telefonil kiirabinumber.
Mina omal ajal vedasin sõrmega järge Benjamin Spocki "Emas ja lapses", kus ta kirjeldas paljusid haigusseisundeid ja neist abisaamist just sellises olukorras, kus arsti käepärast polnud (näiteks kauge metsaküla).

Esimene sünnitus ei tarvitse organismis erilisi muutusi esile kutsuda, teine sünnitus aga toob tervise mitmes osas päris kindlasti.

22/3/07 08:44

 
At 27/12/07 15:09, Anonymous Anonymous said...

Liiga madal kehatemperatuur võib olla ka üleväsimuse, kurnatuse tunnuseks. Kui inimene (öösel) magab, siis tema kehatemperatuur langeb pisut. Kui kehatemperatuur on madal ka päevasel ajal, siis püüab organism meeleheitlikult teatada, et ta tahaks magada...

 
At 19/2/09 20:20, Anonymous Anonymous said...

tere.
juba pikemat aega vaevab mind selline küsimus.
tunnen et haigus võtab võimust koju minnes ja kraadides on keha temp u 35,4-36... aga mitte üle 37.
tunnen väsimust,silmad valutavad ja pea tagumine osa valutab no ja külmavärinad on ka.
et kas oleks põhjust muretsemiseks?

 
At 20/2/09 13:21, Blogger Ingrid said...

Ega pikaajalise tervisehäire korral kiirabilist lahendust kahjuks olla ei saa. Kuklavalud võivad olla tingitud kaelalihste ülepingest.
Kui kaebused segavad normaalset elurütmi, siis peaks ikka oma tervist kontrollima perearsti juures. Lisaks muudele analüüsidele võiks kontrollida ka kilpnäärme seisundit.

 
At 26/3/09 16:56, Anonymous Anonymous said...

Tere,
olen 21 aastane üliõpilane. Mind vaevab mure ja ma ei tea mida teha. Teisipäeva (täna on neljapäev) hommikul oli mul terve päev kummaline tunne- jalad valutasid niimoodi, nagu nad väiksena kasvamise ajal valutasid. Oli ka väike palavik (37 kraadi ringis). Õhtul jõin coldrexi ning see aitas natuke. Kolmapäeval jalavalu enam polnud, kuid parem küünarnukk valutas imelikult. Mõtlesin et olen ta ära maganud, aga terve päev valutas ta asjade kandmisel või käe seljataha panemisel. Turset ega paistetust polnud. Täna (neljapäeval) valutab küünarnukk teatud liigutusi tehes endiselt ja palavik on ka palju kõrgem- hetkel 38.7 millele lisanduvad ka nohu ja köha. Tavaliselt ei esine mul külmetushaiguste puhul üldse palavikku ning selline palavik oli viimati aastaid tagasi. Ei tea nüüd, mida teha, õpin Tallinnas ja perearst on Pärnus, ei saa kohe kuidagi tema juurde hetkel.

 
At 26/3/09 17:46, Anonymous Anonymous said...

unustasin mainida et tegu on tütarlapsega

 
At 5/6/09 15:31, Anonymous Anonymous said...

Tervist. Mure selles, et mu mehel on kõrge palavik, 39,8. Ning siis tekivad järsku hullud külmavärinad.
Võtab paratsetamool tablette. Aitab palaviku leevendada küll, aga kui magama jääb, siis ärkamise ajal on jälle kõrge palavik. Mida teha?

 
At 5/6/09 15:48, Blogger Ingrid said...

Paratsetamoolist tõhusamad on "gripiteed", mis on segu erinevaist ravimeist ja milles on sees ka paratsetamool. Paratsetamooli võib kombineerida aspiriiniga, kuna paratsetamool suurtes annustes pole hea. Aspiriini võib võtta ka vaheldumisi paratsetamooliga. Aspiriini võib võtta 2 tabletti korraga (1 gramm), soovitavalt piimaga, sest on magu ärritava toimega.
Nii kõrge palavik vajaks aga pisut täpsustamist võimaliku põhjuse suhtes. Siis oleks vaja võibolla ravida ka põhjust.
Kas on köha, nohu, kas pole kurgus mädapõletikku?

 
At 24/11/09 15:24, Anonymous Anonymous said...

Kui inimese tavapärane kehatemperatuur (st mitmetel kraadimistel pikemate ajavahemike tagant) on alla 35.2-35.7 kraadi ringis, kas tema puhul algab palavik samuti 37st kraadist nagu "tavalise" kehatemperatuuriga inimesel või vastavalt madalamalt?

 
At 15/12/09 08:36, Blogger Nukitar said...

Tere.

Mul on üpris suur mure. Ma ei ole väga tihti haige aga nüüdseks on mul 37,3 palavik püsinud juba kolm nädalat. Olen käinud arstil, vereproov oli veidi alla max normi, aga muidu ei midagi, kopsud ka korras kuigi köha on selline, et tekib tunne nagu rebiks sealt seest köhides midagi lahti. Ma enam ei tea mida teha, sest ma olen väsinud, et arst midagi ei leia. Samas on tehtud ainult vere ja pissi proov pluss kopsupilt. Antibiootikume olen ka annustanud kahte sorti. Mida ma tegema peaksin kas oskate aidata?

 

Post a Comment

<< Home