Monday, December 18, 2006

Peavalu

Peavalu on vast üks kõige sagedamini inimesi tüütav haigusseisund. On inimesi, kes kannatavad peavalude all aastaid (migreen, pingepeavalud, lülisamba kaelaosa osteokondroosist tingitud peavalud).
Väga sageli esinevate ja intensiivsete peavalude korral oleks vaja kindlasti teostada uuringud põhjuse ja adekvaatse ravi väljaselgitamiseks.
Lühiajaliselt esineb peavalu gripi ja teiste palavikuga kulgevate haiguste puhul.
Peavalu möödub tavaliselt iseeneslikult.
Kiirabi pole vaja.
Ravimeist sobivad tabletid, mis sisaldavad valuvaigisteile lisaks ka koffeiini. Vahel võtab peavalu ära lihtsalt kohvi joomine. Vajalik on värske õhk, müraallikate (vali muusika) välja lülitamine, kaelale puhkeasend, pea peale niiske jahe mähis. Väga soodsalt mõjub turja- ja kaelapiirkonna massaaž.

Ohtlikuks e. kiirabiliseks on äkki tekkinud ja üha intensiivistuv peavalu.
Palavik võib olla (meningiit, entsefaliit, eriti kui on teada eelnev puugihammustus või kontakt viirusmeningiiti põdeva haigega, eelnev mädane keskkõrva või nina kõrvalurgete põletik), kuid palavikku ei tarvitse olla (koljusisese rõhu tõus väikese verevalanduse korral, peale peatraumat, kõrge vererõhu kriisi korral, teatavad mürgistusseisundid).
Ohtlikud süptomid on:
- korduv oksendamine,
- mistahes sorti nägemishäired,
- kuklakangestus (lõuga ei anna rinnale painutada)
- halvatusnähud,
- tõmblused jäsemetes või suured krambid
- ja loomulikult igat sorti teadvusehäired, alates ülemäärasest unisusest, apaatiast, kuni segasuse ja teadvuse kaotuseni.
Äkki tekkinud ägeda peavaluga haiget tuleb säästa igasugusest pingest. Ta ei tohi tõusta. Kiirabi tulekuni asetada pea peale külmi mähiseid, teadvuseta, oksendav haige asetada patjade najal küljeli. NB! Äkki tekkinud, ägeda peavalu korral ei tohi manustada aspiriini, mis tavalise peavalu korral on väga tõhus. Aspiriin soodustab verejooksu.

Esita küsimusi, jaga kogemusi!

Labels:

2 Comments:

At 5/7/08 21:54, Anonymous Anonymous said...

2 õhtut tagasi (neljapäeval) tekkis mul järsk peavalu ja kraadiklaas näitas 37.5. Pool tundi enne seda oli enesetunne väga hea ja mitte ühtegi kaebust ei osanud esitada. Palavik on järjest kõrgenenud ning täna hommikul (laupäev) pool 8 oli see 38.6. Siis 400mg ibumetin töötas, kuid nüüd, õhtul, ei võta rohi ära ei palavikku ega peavalu.
Mida teha?

 
At 6/7/08 16:02, Blogger Ingrid said...

Palavikuga valutab ka pea, eriti kui haigus on tingitud viirusest. Palaviku alandajaid ja valuvaigisteid võib võtta 3-4 korda päevas. Valuvaigisteid võib kombineerida, s.t. võtta koos nii ibumaksi kui paratsetamooli.
Kui on välistatud puugiinfektsioon, siis pole oht väga suur. Peavalu võib kesta mõne päeva.
Kui aga peavalule lisandub tugev, korduv oksendamine või jääb "kukal kangeks", s.t ei saa pead ette painutades lõuga vastu rinda panna, siis peab arst sind nägema.
Jõudu ja kannatlikkust tohterdamises ja head paranemist!

 

Post a Comment

<< Home