Monday, February 12, 2007

Valu rinnus.

Ehmatab ikka ära küll, kui tunned ootamatult tugevaid valutorkeid rindkeres südame piirkonnas.
Koolianatoomiast teame, et süda asub vasakul pool rindkeres ja mis see muu seal valutada saab kui süda!
Pole see asi diagnoosi panna nii lihtne midagi!

Mis kõik rinnus valutada võib?

1) Rinkere koosneb rinnakorvist, mille moodustavad roided ja mida omakorda ühendavad roietevahelised lihased. Piki roideid kulgevad roietevahelised närvid ja veresooned.
Nii roietevaheliste lihaste kui närvide haiguslik seisund võib anda tugevaid valusid rindkere piirkonda.
- Valud on siis enamasti ühel pool rindkeres.
- Valud tugevnevad tunduvalt sissehingamisel või liigutustel.
- Valu iseloom on terav, torkav valu või nagu "tõmbaks rindkerele vitsad ümber".
- Valu tõttu on sügav hingamine raskendatud ja köhimine põhjustab põrgupiina.
- Lamades valulikul küljel, on valu tunduvalt väiksem ja hingamine vabam.

Roietevaheliste lihaste ja närvide valu pole kiirabiline probleem kui tead, et said eelnevalt tõmbetuult või pingutasid end füüsiliselt üle.
Otsi sobiv asend, kus saad korralikult hingata.
Võta valuvaigisteid kuni 4 korda päevas. Küsi perearstilt tõhusamaid valuvaigisteid, kuid teataval määral saad abi ka käsimüügis olevaist valuvaigisteist.
Paranemine võtab nädalapäevad.

NB! Vahel võib vasakpoolne rinkerevalu olla tüüpiline roitevaheliste lihaste ja närvide valule, kuid ometi on põhjustatud südameprobleemist.
Nii et kui sa kahtled, ära häbene kutsuda kiirabi.

2) Rindkeret katvad lihased.
Valu rinkerelihastes tekib peale tugevat trenni kui eelnevalt pole pidevalt treeninguga tegeldud ja eriti tugev valu tekib ülemiste hingamisteede haigestumise korral esineva köha esimestel päevadel. Siis valutavad nii rindekerelihased kui roietevahelised lihased. Rindkerelihaste puhul tavaliselt ei ole märgatavat valu tugevnemist sissehingamisel ja ettevaatlikel liigutustel. Köhahoo ajal aga tundub küll, et kisub su rindkere tükkideks.

Rindkerelihaste valu annab pisut järgi palaviku ja valuvaigistavate tablettide kasutamisel.
Valu annab järgi mõne päeva pärast nagu lihasvalu ikka.

3) Rindkere keskel asuvad hingetoru ja söögitoru.
Ülemiste hingamisteede haigestumisel võib hingetoru valu simuleerida tegelikku südamevalu, võib olla kõrvetav, ka pigistav, kuid eristab teda see, et valu ei kiirgu kuhugi ja esinevad ka muud viirusele iseloomulikud sümptomid: kerge või tugev köha, punetav ja valulik neel, nohuvõimalus.
Valu hingetorus on tingitud seal esinevast ägedast põletikust ja valu hakkab tagasi andma kui põletik on jõudnud staadiumi, kus röga muutub lahtiseks ja on väljaköhitav.

Kuiva köha ajal hinga sisse auru ravimteedest, mis niisutavab kuiva, põletikulist hingetoru limaskesta ja sellega leevendavab pisut valu. Röga lahtistavad mikstuurid ja tabletid esimestel päevadel suurt kergendust ei anna, aga pisut ikka.

Äge söögitorupõletik on aga suhteliselt harv haigus ja muidu tervel inmesel võib tekkida näiteks korduva oksendamisega kulgeva viirusnakkuse korral.

4) Rinkeres asuvad kopsud ja bronhid valu ei tunne.
Küll on aga äärmiselt valutundlikud kopsukelmed, mis katavad kopse ühelt poolt ja rindkereõõnt teiselt poolt. Kopsukelmepõletiku (pleuriit) korral hõõrduvad põletikulised kelmed üksteise vastu ja hingamine ja köhimine on seotud suurte valudega. Sellele valule peate tähelepanu pöörama siis kui nädal palavikku ja köha on seljataga, kuid paranemise märke pole. Kuid tõenäoliselt olete selleks ajaks juba perearstiga kontakti saanud ja ta on teie kopsusid kuulanud.

5) Ja muidugi on üheks kõige lihtsamalt diagnoositavaks rindkere valuks roidemurd (murrud).
Roidemurru korral on valu terav. Takistatud on sügav sissehingamine ja liigutused.

Harvad on juhtumid, kus haige ei tea oma rindkeretrauma kohta midagi öelda.
Siinkohal pean kindlasti rääkima juhtumi, kus keskealine mees käis saunas, väikesed õlled ja sõber tegi korralikku massaaži. Algul ta valu ei märganud, hiljem seostas tugevaid valusid paremas küljes aga oma sapikividega.
Selgus, et ta oli saanud roidemurru massaaži käigus.

Roidemurru puhul on soovitav siiski lasta teha röntgen, sest kehvalt murdunud roideots võib vigastada kopsukelmet või koguni kopsu.

Labels:

76 Comments:

At 27/12/07 22:09, Anonymous Anonymous said...

Endal esinevad harva torkavad valud rinnus, mis on tuntavad enamasti vaid liigutamisel/sissehingamisel. Kestab minut-kaks. Suht rindkere keskel/kergelt vasemal pool. Mingi lihas-/närvivalu ehk?

 
At 28/12/07 08:59, Blogger Ingrid said...

Tõenäoliselt on siin tegemist lihas-närvi valuga. Vahel võib torkivaid valusid anda südame piirkonda ka kõrgenenud vererõhk, kuid seda saab teada muidugi vaid vererõhku mõõtes.

 
At 3/1/08 15:16, Anonymous Anonymous said...

Mul üks küsimus ! teadupärast aevastamiselt töötab mingi 140 lihast !? ma olen külma saanud .. kõva nohu,köha ja siis need aevastamistiirud Oijah :/ igatahes selle lihasnärvi põletikuga kas võib see tingitud olla aevastamisest ka natuke ? mul ka rindkeres aeg ajal sisse hingamisel valus niivisi et lõpetan poole hingamise pealt hingamise korraks ja ootan pinksalt kuni see ära kaob.. väga hirmutav on kusjuures see !

 
At 3/1/08 16:29, Blogger Ingrid said...

Head paranemist, Madis! :-)
Hirmuks pole põhjust.

 
At 11/2/08 08:51, Anonymous Anonymous said...

Eile õhtul tekkis rindkerre valu, natuke vasakpoolsel küljel. Hingamisel teeb vahepeal päris tugevat valu. Mittevalulikul küljel oli piin lebada. Külma pole lähipäevadel saanud ning füüsiliselt pole end pingutanud. Millest võiks selline asi tingitud olla ja kas peaks kuskile pöörduma, või peaks mõne päeva ootama?

 
At 11/2/08 12:58, Blogger Ingrid said...

Valu võib sellegipoolest olla tingitud rindkere lihaste ja närvide valust. Kui see valu on rohkem selja pool vasakus küljes, võiks proovida määrida valuvaigistavate salvidega suurt seljalihast ja selgroogu rindkere piirkonnas. Valuvaigistina ibumaksi 400 milligrammi, mitte üle kolme korra päevas. Kui valu on nii tugev, et ei võimalda tööle minna, tuleb pöörduda perearstile.
Nagu eelpool ütlesin, möödub taoline tugev valu mõne päevaga või umbes nädala möödudes.

Mõeldes südamele: stenokardilised valud on rinnaku taga ja pigistava või isegi põletava iseloomuga. Ka võib teatud juhtudel kaasneda valu hingamisel, kuid see pole tüüpiline.
Ja kui on ikka mure, valu tablettidega ei vähene, pole pääsu arsti juurde minekust.

 
At 2/5/08 12:11, Blogger Unknown said...

ebamugavustunne rindkere vasakul pool või kolmnurga piirkonnas? valu on selline tuim aga pikaajaline.

 
At 3/5/08 17:49, Blogger Ingrid said...

Ebamugavustunne ei ole siiski valu.
Millist kolmnurka sa silmas pidasid, kas ülakõhus, rinnaku all või kurgu all rinnaku kohal?
Rinnaku alla ülakõhtu võib kiirguda valu ka sapiteedest, kiirgudes isegi südame piirkonda.
Kui see valu (rinnus ja ja ülakõhus) aga on võrreldav ängistustundega, siis võib see olla tingitud kestvast pingest, stressist või depressioonist.
Kõigile teistele valudele mõtle siis, kui südame oled üle kontrollinud.

 
At 16/7/08 07:04, Anonymous Anonymous said...

Mul oli eelmine aast talvepaiku kaks nädalat raske hingata, sisse ja väljahingates olid keset rindkeret tugevad valud, vahest nii hullud, et hakkasin lausa nutma. Kestis umbes kaks-kolm nädalat. Nüüd on valud tagasi, juba nädal aega. pole väga hullud, kuid vahest on veidi tugevam. Esineb sisse ja väljahingamisel. Vahest kui joon vett vms, siis esineb ka valus torge. Raske on hingata, nagu miski suruks õhu alla. Röga tuleb natuke köhides, kuid väga vähe. Vahest kui väga valus on, hoian hinge kinni, ootan, et üle läheks, kuid olles veidi aega hinge kinni hoidnud, tuleb jälle valu. Köha mul pmst ei ole, aga köhin vahest, sest on tunne, et röga on kurgus kinni. Vahepeal on iiveldushood(ma ei tea, kas see arvesse läheb). Kui see algas, tuli ka suur nohu, üle pika aja, aevastan suhteliselt tihti. Võinoh, vahepeal aevastan natuke aega ja siis läheb hoog üle. Valu on keset rindkeret, vahest kisub veidi paremale, vahest veidi vasakule. Aa ja, mida kauem ma üleval olen, seda hullemaks valud lähvad. hommikuti pole üldse nii hull, kui üldse. Pole trenni teinud ega midagi, kuid aknad on lahti olnud, äkki on tuul tõmmanud? Ega asi ometigi hull pole ja kas peaksin perearsti juurde minema? või äkki oskate mignit rohtu soovitada? Asi on lithsalt selles, et olen veel päris noor ja ei naudi arstijuures käike ja tahaks lihtsalt, kodus ära ravida, ilma et arsti külastaks. aa ja mu sõbrannal oli vahepeal samamoodi, täpselt enne seda, kui minul hakkas. me mõlemad suitsetame, ega see sellest tingitud pole?

 
At 16/7/08 17:11, Blogger Ingrid said...

Tõenäoliselt on tegemist rinkerelihaste valuga. Kui kord on taoline valu olnud, siis sellel on kalduvus korduda.
Arvan, et ajame ka seekord süü jaheda tuule või tuuletõmbuse kaela.
Kui see valu lausa töid ja tegemisi ei sega, siis pole perearstile vaja minna. Võtta päevas 2-3 korda ibumetini. Päris ära ei võta rindkerelihaste valu ka ibumetiin, kuid ta leevendab valu kindlasti ja u. nädalaga võiks loota paranemist.

 
At 17/7/08 01:04, Anonymous Anonymous said...

Aitäh abi eest. täna on väga väga nõrk valu olnud. Eile õhtul, peale kirjutamist, läksid valud väga suureks ja oli selline tunne, nagu tuleks õhumullid üles ja lõhkeksid enne kaelani jõudmist ja iga "ülessemineku" ajal oli tohutult valus. Ma ei oska seda küll päris hästi seletada, aga see oli ikka väga valus, kuid mitte nutma ajav, nagu varem. Ja peale seda on olnud väga nõrk valu. Päeval ei valutand üldse, ärgates natukene. Praegu, õhtul juba annab natuke tunda, kuid mitte eriti. Eelmine kord läks ka niimoodi üle, et see imelik õhumullide tunne oli, aga siis oli ikka miljon korda hullem . Aga suur tänu abi eest^^

 
At 29/7/08 17:47, Anonymous Anonymous said...

Tere,
minul jooksmas 21. rasedusnädal (mainin igaks juhuks) ja täna hakkas rinnus valu, hingamisel torgib nagu aga mitte paremal ega vasakul pool rohkem vaid täpselt keskel, kahe rinna vahel. Kas on põhjust muretseda??

 
At 1/8/08 01:17, Blogger Mari said...

juba monda aega on valu rinnus olnud. mitte sisse hingates, vaid pigem niisama liigutades. valu on selline tuim, meenutab kergelt narvivalu. viimasel ajal, kui valu on, siis loob ta ka selja taha kergelt? selja taha minnes on aga tegemist sellise krambi moodi valuga? mida ma peaksin tegema? viibin valismaal hetkel ja arsti juurde minek on suur ettevotmine. mingi valuvaigistav geel? voi siiski minna arsti juurde?

 
At 2/8/08 13:27, Blogger Ingrid said...

Anonymous

Selline torkiv valu ei ole eriti tõenäoline südameprobleemile.
Kuidas vererõhk on?
Kas oled vahel päikeses ülekuumenenud?
Meres külma pole saanud?
Magad hästi?

 
At 2/8/08 13:32, Blogger Ingrid said...

Mari

Sellised kramplikud valud on iseloomulikud siiski lihasvaludele.
Osta paratsetamooli või ibumetini (ükskõik, mis nimetuse all), neid müüakse kõikjal EL-du maades, ja võta 2-3 korda päevas.
Abi saad ka diklofenaki geeliga valutavat piirkonda määrides. Erinevad firmad toodavad seda ligilähedase nimetuse all, vaata karbilt toimeaine nimetust.
Lootust on, et mõne päeva pärast on valu kadunud.

 
At 22/8/08 02:49, Anonymous Anonymous said...

selline lugu. kuna elutsen momendil kaugel välismaal ja arstiabi pole mitte just eriti kergelt kättesaadav, olen probleemi ees. ma ei tea milles asi aga ühe peo ajal nädalpäevi tagasi tekkis kokkupõrge teise inimese küünarnukiga ja selle tagajärjel oli suur sinikas ning valus koht keset rindkere. päev hiljem tundsin valu ning torkeid südamepiirkonnas. tunne nagu oleks südamega miskit lahti. sai käidud kiirabis ja ekg oli korras, kui mitte arvestada korgenenud vererõhku. aga see sai maha. nüüd siis nädal möödas ja terav valu südamepiirkonas kadunud kuid sügaval sissehingamisel kiirgab valu kuni kaenla alla. kondides ka seljal. köhida ka valus ja selline tunne, et mitte kohe ei taha järgi anda. mis teha? mingeid valuvaigisteid võtan, vahel nagu oleks parem siis jälle tunnen, et teeb piina. röntkeni võimalust ei ole. lamada ka pole mitte just palju aega päevasel ajal jne. ning kuna kõik esineb just südame või vahetult südame piirkonnas, siis tekitab teadmatus stressi, mis omakorda ilmselt võimendab valulikke tundeid hingates, köhatades ja muidugi kõndides.. m47

 
At 22/8/08 09:00, Blogger Ingrid said...

Sellise ja veel väiksema trauma tagajärjel murtakse sageli roideid. Murd võib piirduda mõraga, aga valu teeb ikka. Sellisel juhul aga on valu ka selle trauma kohalt katsudes. Valu hingamisel ja köhimisel on vältimatud.
Lihtsama roidemurruga suurt midagi teha pole, kasvab ise kinni. Kusagil 3 nädala pärast peaksid kaebused kaduma.
Seni aga tuleb trauma kohta säästa, magada võib haigel küljel. Valuvaigisteid võtta regulaarselt 3-4 korda päevas (ibumetiin, paratsetamool). Valu on vaja vähendada selleks, et hingamine oleks vaba.
Kui aga paranemismärke pole ja hingamine muutub raskemaks, tuleb siiski uuesti arsti külastada ja kuidagi röntgenivõimalus leida. Ja kui ka siiski Rö-t teha ei saa, saab arst kuulata (auskulteerida) kopsu, et seal pole tekkinud põletikku või vedeliku kogunemist, mis traumajärgselt olla võib.

 
At 13/10/08 16:15, Anonymous Anonymous said...

Tere! Eile valutas mul vasakpoolne rindkere teravalt, valu esines just asendi vahetamisel. Rahulikult ühes asendis, ei tundnud eriti midagi. Täna aga on päev otsa olnud tõsised krambid. Samamoodi ainult vasakul pool rindkeres, rinnast all pool. Krambid on väga tugevad ja teravad, justkui torgataks noaga. Kui on krambihoog siis kisub kramp keha krõnksu ega lase end üldse liigutada. Kui krampe parajasti pole, siis on tunne nagu oleks terav pikk asi ribidest läbi torgatud ja see ei lase liigutada ja korralikult sisse hingata. Katsumisel pole valus mitte kuskilt. Külma pole ka enda teada saanud.
Just paar päeva tagasi leevenes natuke köhimine, mis mul kestab ~2 kuud ja kostab väga jube.
Kas lihtsa lihaste põletiku korral võib ka selliseid krampe esineda? Ma ei tahaks jälle minna oma üli suure valuga arsti juurde, kus mind ainult mõnitatakse kui hellikest, kes ei oska valuvaigisteid kasutada. Perearstile minek on kahjuks välistatud, soovitati küll minna erakorralisse pilte tegema, aga mõtlesin, et küsin, kas selliste asjadega neid üldse tohikski tüüdata?

Ette tänades,
Kaatja

 
At 14/10/08 11:57, Blogger Ingrid said...

Jah, lihas-närvi valu annabki selliseid kramplikke ja nagu noaga torkavaid valusid.
Keegi peaks teil aitama selroo sellele kõrgusele, kust valutorked lähtuvad (rindkere närvid lähtuvad lülisamba rindkere osast), panna peale sinepi või pipraplaastrit. Piprapalaster seisab paigal mitu päeva. Valuvaigisteid tuleb võtta 2-4 korda päevas. Magada on lihtsam sellel küljel, kus valu on.
Erakorralise meditsiini osakonnas teenindatakse vaid erakorralisi haigeid - ootamatud kiiret abi vajavad seisundid.
Võib ju proovida,kindlasti võib, kuid ma kahtlen, et see on kiirabiline küsimus. Ja visiiditasu tuleb ka seal maksta.

 
At 21/11/08 15:25, Anonymous Anonymous said...

Eelmine reede algas valu vasakul pool rinnus (südame piirkonnas), õlas, käes jne. Esmaspäeval käisin EMO-s kus tehti EKG, vereproov ja kopsu röntken mis kõik olid korras ja pandi diagnoosiks neuralgia interkostalis vms. Roietevaheline närvipõletik kui ma ei eksi? Kirjutati Diclofenaci retsept ja kästi nädal aega seda võtta. Tänaseks on valu algusest juba nädal möödas aga midagi nagu paremuse poole küll ei ole läinud. Valu on kohati läinud selliseks nn. põletavaks, kõrvetavaks, kuumaks.
Hakkan juba kahtlema kas sai ikka õige diagnoos kirja?
Äkki ikkagi midagi südamega lahti?

 
At 23/11/08 15:20, Blogger Ingrid said...

Roietevahelise närvi ja lihaste põletik annab tavaliselt väga teravaid valusid, nagu lööks noaga rindu või nagu pitsitaks traadiga ümber rindkere. Iseloomulik on, et valu tugevneb liigutustel ja sissehingamisel. Kui aga on haaratud ka õlavööde, siis muutuvad valulikuks ka käe liigutused.
Diklofenak leevendab valu, kuid päris ära ei võta. Diklofenaki või ibuprofeeni tuleb võtta vähemalt kolm korda päevas. Kui ravimi annus on ebapiisav, siis on ka raviefekt ebapiisav.
Roietevahelise närvi põletiku paranemine, nagu kõigi närvipõletike paranemine, võtab aga aega, tuleb varuda kannatlikkust.
On aga juhtumeid, kus tüüpilised roidevahelise närvipõletiku sümptomid on ometi põhjustatud südameprobleemidest. Seetõttu on alati põhjendatud südameuuringud, kaebuste ja kahtluste püsimisel vajadusel ka korduvalt.

 
At 19/1/09 15:49, Anonymous Anonymous said...

Tervitus.
Ehk oskavad pädevad ka minu probleeme selgitada.
Rindkere paremas osas, rinnalihase juures, tekib ringutades või haigutades või venitusharjutust tehes valuaisting. Valu ei ole tugev, kuid, ärevusttekitav. Vahel harva on tunda ka niisama, mitte midagi jõudunõudvat tehes. Olen käinud enam-vähem regulaarselt jooksmas.
Valu on tekkinud viimase kuu jooksul. Kas peaks arsti jutul käima või läheb iseenesest, nagu tuligi?
Tänan ja edu Teile.

 
At 29/1/09 16:47, Anonymous Anonymous said...

Olen juba tükk aega hädas valutava vasaku käe, õla ja rindkerega. Koruvalt olen käinud erakorralises kui valu päris hulluks läinud, seal tehtud EKG (viimase poole aasta jooksul juba neli korda), sellega on alati kõik korras. Augustikuus käisin ka südameartsil EHHo uuringul, ka see oli korras. Aga ikka aeg-ajalt valutab, justnimelt siin ees kõrgel rinna peal (tissidest üleval pool), aeg-ajalt kiirgub vasakusse kätte ja õlga. On tähele pannud, et tihti hakkab valutama pärast suuremat sportimist, aga siis kestab ikka kuskil kohe terve nädala või rohkem. Mida teha ja kuhu pöörduda? Äkki ikkagi hoolimata kõigist neist uuringutest on mul midagi südamega lahti? Sest valu on ju vasakul ja kiirgab kätte ja õlga...

 
At 30/1/09 10:00, Blogger Ingrid said...

Tegemist pole erakorralise, s.o. kiirabilise haigestumisega.
Kiirguvaid valusid annavad tavaliselt närvijuurte probleemid, õlas seega närvid, mis saavad alguse kaelast.
Võimalik on ka õlaliigese probleem, millega tegelevad perearst ja ortopeed-traumatoloog.
Suure tõenäosusega pole siin tegemist südamehaigusega.

 
At 4/2/09 10:26, Anonymous Anonymous said...

Juba mõni päev on olnud rinnus selline tukslev valu hommikuti ärgates ja kergemal kujul õhtul voodisse heites. Kiirgab ka vasakusse õlga ja vahel tugevama valu korral ka kätte. Murelikuks teeb just see, et valu annab tunda justkui pulsitaktis.

 
At 9/2/09 21:34, Anonymous Anonymous said...

Viimasel ajal esinevad vahel valud kopsude piirkonnas. Eriti tihti neid ei ole, vahel nädalaste vahedegagi. Aga kui valu on siis on raske ja väga valus hingata, tavaliselt on valu umbes 10-30 minutit, vahepeal vaibudes ja siis uuesti ägenedes. Varem pole sellist asja olnud. Eelmisel aastal põdesin mükoplasmat ja kopsuklamüüdiat, lisaks antibiootikumidele võtsin hiljem ka köhast lahti saamiseks Ventolini ja Pulmicorti. Mul peaks olema allergia umbrohu ja korvõieliste taimede vast, aga taimeteed ja mett söön/joon ikkagi. Võib tegemist olla lihas- või nöärvivaluga või tuleks arsti juurde pöörduda?

 
At 18/3/09 21:58, Blogger Unknown said...

sfsdfsdfsdfsd

 
At 13/4/09 10:48, Anonymous Anonymous said...

Juba mitu kuud on mure, et aegajalt lööb rindkeresse vasakule poole valu. Viimasel ajal juhtub seda tihemini. Ei ole nii hull, et elada ei saaks, aga piisavalt ebamugav. Valu võib tulla suvalisel hetkel, ei esinene konkreetselt liigutamisel või hingamisel. Otseselt külmetusega neid ka seostada ei saa kuigi olen sel aastal mitu külmetust püstijalu põdenud.
Kas on põhjust pöörduda arsti poole mingiteks uuringuteks?

Triinu

 
At 13/4/09 14:42, Blogger Ingrid said...

Vasakule poole rindkeresse võivad valud lüüa ka järsul vererõhu tõusul või ka stressi puhul. Soovitaksin aegajalt vererõhku mõõta. Ja kord aastas võib ju iga inimene oma vereanalüüsid lasta teha kui mingeid kaebusi tervise suhtes on.

 
At 19/4/09 15:10, Anonymous Anonymous said...

Umbes kaks nädalat tagasi sai mindud rattaga sõitma. Pärast seda oli sisse hingates selline tunne nagu oleks midagi rindkeres ära venitanud. Selline tunne on varemgi pärast hingeldamist olnud ning ei tekitanud muret.

Paar päeva hiljem sai mindud jõusaali ja päris korralik trenn tehtud. Järgmine päev hakkas tekkima väike köha. Ja ühtäkki umbes viie sekundi jooksul tõmbas terve vasaku rindkere poole valusaks. Ka sellist lihasnärvi janti on mul varem olnud ning tolgi korral kadus see paari päevaga.

Alles on aga jäänud mingi ragin või "nagu liiv voolaks" vasakul viimaste seljapoolsete roiete taga(kopsus?). Teiseks ei näi sugugi kaduvat köha, mis on üldiselt kuiv ja justkui mingi hingamisteedes oleva kõdituse tulem, kuid vahel ka valjem ja rögaga.

Viimane asi, mida pole küll varem kogenud, on veider tunne, nagu oleks ees vasakul roiete taga mingi vedelik, mis vasakul küljel lamades põhjustab südame tuksumisel veidra hääle. Lisaks on vahel selili, ülakeha veidi kõrgemas asendis, tunda sarnaseid liikumisi ning pika aja peale tegib isegi väike valu (umbes nagu pistaks).

Mida tähendab selline loksumine ees rindkeres + ragin taga rindkeres + väsimatu köha?

 
At 7/5/09 19:38, Blogger gertuuuu said...

Tere ! Minul esinevad vahepeal valud just paremal pool justkui seljataga, kopsu juures. See valu on nagu terav et keegi torgiks millegiga, ja ka hingata on suht valus .Aga kui ma lükkan õlad taha ja panen selja täitsa sirgu, kaob valu ära, ja lastes õlad ette tagasi tunnen ikka seda valu. Milles võiks probleem olla ?

 
At 9/5/09 17:08, Blogger Ingrid said...

Anonüümne

Köha ja valuga rindkeres on vaja, et arst kuulaks su kopse ja vajadusel teeks röntgeni.

 
At 9/5/09 17:10, Blogger Ingrid said...

Gertu

Tõenäolisel on tegemist lihaspinge valuga. Parim on sel puhul liikumisteraapia, seljalihaste harjutusedja.

 
At 29/5/09 12:49, Anonymous Anonymous said...

Tere, mure selline, et südame piirkonnas on pidevalt torked ja valud, mõnikord lööb valu edasi pikku vasakut kätt. Arst on teinud südame filmi, kuulanud südant, vereproovi mõõtnd vererõhku, kõik paistab olema korras. Valu on läinud viimastel päevadel pidevaks, ja häirib elurütmi ja mõnikord niiöelda surisevad käed ja jalad isegi pea. Praegu olen võtnud valuvaigisteid siis asi parem. Millega tegu, kas mingisugune närv kuskil roiete vahel? Olen 22 aastane mees.

 
At 29/5/09 12:56, Blogger Ingrid said...

Torkivad valud südame piirkonnas võivad olla tõesti lihas-närvi valudest. Sageli on rindkere ja õlavööde koormatud jõuharjutustega trennis või hoopis tundide viisi arvuti taga istumisest.
Torkivate valude põhjuseks võib olla ka vererõhu tõus.
Käte ja jalgade suremine pole omane südamehaigustele.
Ka see võib olla tingitud ebanormaalsest koormusest lülisambale.

 
At 31/5/09 11:56, Anonymous Anonymous said...

mina olen hädas igasuguste valudega just vasakul pool rindkeres ja keskel.
keskel olev väga hirmutav tunne ei ole otseselt valu, vaid pigem selline tuline tunne, natuke nagu näpistaks..., tuikaks; see kõige õigem koht on kui panna rusikas rinnale kohe rangluudest allapoole. vahel on katsudes ka mõned kohad valusad, vahel kõrvetab (õrnalt) kogu see piirkond.
ja tihtilugu on vasakul pool rindkeres valutorked, mis jälle suht ehmatavad, sest nad on ootamatud.
Need kaebused ei esine tavaliselt liigutades, liikudes vaid just rahuolekus või peale füüsilist koormust kusagil 3-4 tunni pärast.
kuidas neisse suhtuda, kas on tegu ligihiiliva infarktiga?
tean mitut inimest, kes korraks aietasid, haarasid rinnust ja olidki... surnud.
ja veel... mis on stenokardiline valu. internetis on kirjas, et see on tugev valu rinnaku taga... kus kohas siis täpsemalt, kas kahe rinna vahel täpselt või nagu minul - natuke rangluudest allpool ja täiesti keskel?
tänud lohutajatele

 
At 25/8/09 11:55, Anonymous U. said...

Tere! Täna hommikul üles ärgates tundsin vasakul pool rinnus valu (suhtkoht südame juures) aga see esineb vaid siis ,kui ma sügavalt välja hingab, sisse hingamisel ega liigutamisel seda valu ei ole, samas sai ka eile kõvasti tööd tehtud. Milles võib probleem olla?

 
At 27/8/09 10:06, Blogger Ingrid said...

Igasugune valu, mis on seotud hingamislihastega (olgu sisse- või väljahingamine) võib olla lihasvalu. Südame kohale võib ootamatuid valutorkeid anda ka vererõhu kõrgenemine.

 
At 17/9/09 22:20, Anonymous Anonymous said...

Mul on juba teist päeva vasakul pool rinnus stabiilne tuim valu või raskus ja iga natukese aja tagant löövad pisted. Vahepeal löövad valud ka paremale poole. Arvasin, et südame rütmihäired äkki jaolen võtnud Betaloc'i, kuid muutusi pole. Aasta tagasi käisin keskhaiglas südamearstil, kus tehti vastavad uuringud ja öeldi, et rütmihäired ja stress. Soovitati võtta 1/4 betaloc'i, mida ka vahel tegin. Nüüd oli mul raske skolioosi operatsioon, ja peale op-i hakkasid juba haiglas vaevused, kuid vererõhk oli korras, pulss korras. Oli selline tunne, et süda paneks nagu pauke vastu rinnakut. Ja raskustunne. Siis oli vaikus ja nüüd kodus olles teist päeva päev ja ööotsa pisted. Peenikesed ja teravad. Laman palju, enamuse ajast olengi pikali. Luud ja kondid on valusad, roided, küljeluud kaenla alt. Südamearstile on pikad järjekorrad ja kiirabi ei hakanud kutsuma, perearst on 70 km kaugusel. Kas võib tegu olla lihase või närvivaluga, mis põhjustatud skolioosi operatsioonist?

 
At 18/9/09 08:53, Blogger Ingrid said...

Üksikud tugevamad südamelöögid on tõenäoliselt südame lisalöögid e. vahelöögid e. ekstrasüstolid. Neid tunneb rinnus tugavamalt.
Valud võivad aga olla tõesti seotud operatsiooni ja sellele järgneva perioodiga. Lihased tahavad liikumist, sundasendid võivad põhjustada tugevaid rindkerevalusid.
Kui arst määras liikumisravi, siis katsu sellega jõudumööda tegeleda.
Lihasvalude puhul betalokist suurt abi pole, valuvaigistid võivad valusid leevendada, kuid tõhusam neist on siiski liikumisravi.

 
At 22/9/09 09:42, Anonymous Anonymous said...

Õhtul tekkis järsku tugev valu vasakusse õlga, valu tundub intensiivsem just sisse hingates. Öösel magada ei lasknud ja Ibumax ka ei aidanud. Valu saab alguse vasakult rindkerest ja on vähem intensiivne kui püsti/istuli (küürakil) olla. Seoses artroskoopilise operatsiooniga olen viimasel ajal päris palju lamanud ja istunud sundasendis, samas jääb piinama ikkagi küsimus, kas see võib olla midagi tõsisemat?

 
At 29/9/09 22:50, Blogger Indrek Salm said...

Endal oli eelmine päev metsik peavalu mis oli vasakul pea poolel, järgmine päev hommikust saadik on valu südame piirkonnas, natuke murelikuks teeb, sest mul on probleeme kõrge vererõhuga, loodame ehk pole midagi tõsist.

 
At 2/10/09 09:32, Blogger Ingrid said...

Indrek! Jätsid kirjutamata oma vanuse.
Vereõhu tõus põhjustab südamele lisakoormuse ja seetõttu tekivad ka valud südame piirkonda.
Kui oled noor mees, siis tuleb sul kõigepealt normaliseerida oma vererõhk ja sellega võivad valud kaduda. Oletan, et sul on olemas kodus vererõhuravimeid?
Kui oled aga juba "ohtlikus" vanuses (30 ja enam), siis
kõrgenenud vererõhk või tekitada tõesti ka südameprobleeme. Südamevalude puhuks peaks kodus olema purgike nitroglütseriini tablettidega. Üks tabletike keele all peaks valu leevendama või koguni ära võtma. Kui aga valud püsivad, tuleks teha elektrokardiogramm, mis näitab juba täpsemalt häda suurust.
Stenokardia valu on pigistava iseloomuga, valu tüüpiline asukoht on rindkere keskel rinnaku taga.

 
At 12/10/09 16:36, Anonymous Anonymous said...

Mul on selline probleem, et reede hommikul ärkasin selle peale, et tundsin tugevat ebamugavustunnet rindkeres, täpsemalt siis kahe rinna vahel ja sealt pisut allapoole..ja kuni tänaseni on asi samamoodi olnud, nüüd on lausa valulik. Valu ei kiirga kuhugi ja tunne on selline kohati kõrvetav. Olen 19-aastane.

 
At 29/10/09 09:17, Anonymous Anonymous said...

Tere, mul on mure:( Nimelt on mul vasakulpool roiete all, seal kus süda ja roiete peal,valutorked. Need ei ole sellised et võtaks oietama, vaid pigem sellised tuimad teravad torked. Ega tegu südamega pole?? Vahel ka esineb enneaegseid lööke. Ja kui ühte roiet katsuda, on natuke valus. Kuid need teravad torkivad valud seal südamepiirkonnas ei tule sisse-ega väljahingamisel, vaid niisama olekus. Mida teha?

 
At 2/11/09 21:21, Blogger .. said...

TERE! Olen 22.a noormees, mul hakkasid esinema valud rinnas suve lõpul, ainult hommikuti kui ringutasin olid valud, siis kadusid. Ei pääranud sellele tähele panu siis. Nüüd kolm päeva on olnud juba iga liigutuse peale valu ja kõhuli magada ebameeldiv, hingamisel pole muret. Millest vb olla tingitud, kas saab olla et näiteks lihaspõletik peitis end ja nüüd lõõb välja tõeliselt??

 
At 3/11/09 08:12, Blogger Ingrid said...

Anonymus
Valutorked pole iseloomulikud südaamehaigustele. Valutorkeid võib esineda kõrgenenud vererõhu korral ja ka üleväsimuse korral. Südamevalu reeglina ei sõltu liigutustest.

 
At 3/11/09 08:15, Blogger Ingrid said...

Kristjan
Äkki oled trenniga üle pingutanud?
Valud rindkeres, mis tekivad või suurenevad liigutustel on tõenäoliselt siiski lihas-närvi valud. Kui sul valud aga ka rahuolekus püsivad, võiks siiski ka südant kontrollida...et muret poleks.

 
At 15/11/09 22:32, Anonymous Anonymous said...

Tere, olen noor naine ja üldiselt väga terve. Viimase kuu jooksul on tekkinud paremal pool rinnus valu. Esialgu olid vaid hetkelisd torked, millele ma palju tähelepanu ei pööranud, sest need möödusid kiiresti. Viimased 2 päeva aga valu püsib. Paremal küljel olles tunnen küll raskust, kuid mitte valu. Valu rinnus aga kestab, just istudes, seistes ja kõndides. Kõndides liiguks see juskui edasi ka teisele poole. Hingata valus ei ole ja ühtegi haigust pole ka lähiajal olnud. Kuna ma pole eriline arstide külastaja siis küsiksin esmalt siit nõu, sest valu hakkab vaikselt olemist segama.

 
At 16/11/09 10:25, Blogger Ingrid said...

Tere, anonüümne!
Valu paremal pool rinnus pole reeglina südamevalu.
Paremal pool rindkeres on kõige sagedamini lihas- või närvivalu - ülepingutus trennis, tuuletõmbus.
Meie kehas rindkere alumiste osade vahetus läheduses on aga ka sapipõis (ees paremal roidekaare all) ja parempoolne neer (taga, seljal alumiste roiete all, kui pole tegemist rändneeruga). Nii neeruvalu kui sapivalu võivad simuleerida rindkerevalu. Et aga pead end väga terveks inimesesks, siis nii ka tõenäoliselt oled ja sisseorganite haigused ei tohiks probleemiks olla.

 
At 20/11/09 05:57, Anonymous Anonymous said...

Mul on täpselt sama jama nagu keegi on ka varem siin maininud , et rinkeres , otse keskel on väga ebameeldiv valu ja on tunne nagu tuleksid mullid üles ja lõhkevad teepeal . Esmakordne minujaoks ja tekitas väheke hirmutunnet .. Googeldasin siis . Praegu on see valu kestnud umbes 3-4minutit ja läheb nagu vaiksemaks aga vahest tuleb see valu jälle tagasi . Millest võib see olla ja mida ette võtta kui veel tuleb midagi sellist ette ?

 
At 20/11/09 09:24, Blogger Ingrid said...

Rinnaku taga (s.o. keskel) võib valu olla mitmel põhjusel. Rinnaku taga asub söögitoru, milles võib esineda põletav valu mao sisu sattumisest tagasi söögitorusse (refluksösofagiit). Rinnaku taga asub ka trahhea e. hingetoru, mille äge põletik võib põhjustada tugevaid valusid rinnaku taga. Põletiku taandudes muutub röga lahtiseks ja siis valu väheneb.
Rinnaku taga vähem või kauem aega kestvad pigistavad valud võivad viidata südameprobleemile. Sel puhul on vaja teha südameuuringud.

Üksikud mulksatused rinnaku taga võivad olla samuti eri põhjusega. Võib olla tingitud röhatusega söögitorusse sattunud toidust, röga st hingamisteedes või südame vahelöökidest e. ekstrasüstolitest.
Kuna sa oma vanust ja muid võimalikke haigussümptome ei maininud, siis püsiva mure korral soovitaksin siiski lasta arstil uuringud teha. Valu rinnus on igati põhjendatud mure.

 
At 22/11/09 23:39, Anonymous Anonymous said...

Õhtust!
Vaevlen siin juba tunnikese rinnus oleva valu käes mis kiirgab ka selgroogu välja ja sealt omakorda nagu seljalihastesse välja teravapoolse valusa lainena. Valu ise on täpselt keskel kahe rinna vahel. Rinnakus on nagu tuim pidev valu ja kui tuleb valutorge siis see kiirgab edasi selga nagu läheks läbi selgroo. Valutorked käivad üsna tihti läbi.
Vanust on mul 25.a.
Sellised valud on mind ennemgi vaevanud samast kohast aga mitte nii kaua kui täna. Kas on põhjust muretsemiseks ja millest selline asi tingitud olla saaks?
Vahemärkusena võin öelda, et trenni teinud pole ja külma ka saand pole.

 
At 4/12/09 04:13, Anonymous Varvas said...

Jumala haige rsk!

Ärkasin alles üles, kuna on tugevad valud rinnus.Ära ka ei lähe, sissehingamisel on veel eriti intensiivne valu.Mul on kestnud see juba 1-2h ega järele ka anna.
Kohati on nii tugevad, et pisar tuleb silma.

 
At 6/12/09 14:18, Anonymous Anonymous said...

Tere. Täna hommikul hakkas südame juures nagu krambitama. Selline tunne on seal kui nagu oled kaua naernud siis tõmbab kõht krampi kuid praegu on tegemist südamekohas oleva piirkonnaga. Vahel on normaalne kõik ja siis lööb krampi jälle. Valusid pole.

 
At 18/4/10 16:36, Anonymous Anonymous said...

Hommikul ärgates oli raskustunne rinnus. Lihtsalt nagu surub rindadest veidi all pool keskel.See tunne on kestnud juba 6 tundi ja üle pole läinud. Aina surub ja surub. Ebameeldiv on sügavalt hingata, sestsest pressib raskelt peale. Käisin jalutamas värskes õhus ei aidanud.

 
At 18/4/10 21:32, Anonymous Anonymous said...

Tere! Homme arstile ja üritan tädiga rohkem analüüse saada teha. Nimelt olen 24a, tudeng, palju tegemist ja paarid nädalad tagasi oli kõhuviirus vist, kõht lahti, nõrkus, higistasin palju. Arst kirjutas mingid medic..ravimid. ime, et need kurku kinni ei jäänud. Hiljem üks päev tekkis hingamisega raskusi, õhtul ei saanud enam magada, hingates valud ja süda nagu seiskuks, kuidagi pulss tundus aeglane, sain noormehega räägitud ja hiljem üritasin rahuneda. Ravimit ei võtnud ja pärast käisin tihti väljas, kuna tundsin hästi end, nädal kaks sellest möödas ja viimased päevad on olnud nagu õhk või mingi tüki tunne kurgus ja üleval selja taga, lööb valusid. ning kui noormees puutus kuskil seljalüli miskit siis ajas köhima jubedalt ja hingamisega raskusi. lisaks väsimus ei kao kuhugi ja vahel vajun ära ja peaaegu kukkun kokku ja jään magama. Hirm on, kas mingi südame lihasepõletik, närvipõletik või külmetus või kopsus miskit halba või viirusetühistusena valud ja hingamisraskused? Ei tea mida arvata, pärilikkusest olen kuulnud, et ühel sugulasel oli ka 40a-sena hingamisraskusi ja suri.
Eks üritan puhata ja liikuda ja rahulik olla, kuigi raske, kui mingi hetk ei saa enam hingata ja tükilised ja paigast ära keha valud on.
Esmaabikoolitus on olnud autokoolis jms, samas, saan aru, et kiirabi kutsutakse kui on n.ö jama olukord, e. elu on ohus. Eile saime maal hakkama, kuidagi hoog möödus, et kiirabi ei kutsunud. Raske on ja pea on paks kõigest, väsinud olen sellest teadmatusest ja ära vajumisest. Teha on niipalju ja aega pole muudele probleemide jaoks.

 
At 10/5/10 18:42, Anonymous Anonymous said...

mure järgmine...
peaaegu kuu aega tagasi juhtus nii, et hommikul kraani kohale kummardudes lõi südamesse nii ränga ja terava valu, et ei suutnud ca 6 min. ennast liigutada ega õieti hingata. valu oli selline nagu keegi oleks mu südant oma suurte kämmaldega katki tahtnud pigistada. nii ma siis vaikselt põlvili vajusin ja sõbratar kutsus kiirabi. südamefilm oli ok, vererõhk oli 130/80, mis arsti arvates oli ok, kuigi avapäraselt on mul madal vererõhk 110/70, pulss oli arsti arvates liiga aeglane-55.
soovitati ibumetini. aga pärast seda vahejuhtumit olin 4 päeva täielikult pikali, sest ma ei jõudnud liikuda, pea oli "vatine¤, enesetunne kohutavalt halb.
elan 3-ndal korrusel ja ma ei jõudnud enam trepist ilma puhkamata üles kõndida.
käisin perearstil. arst soovitas ibumetini ja preductali.
paar päeva on enesetunne olnud enam-vähem, aga jõudu mul jätkuvalt ei ole. jätkuvalt pean trepist üles tulles igal korrusel puhkama, kodutöid teen vaevaliselt, söögi teen perele ära ja siis pean pikali viskama, sest lihtsalt ei jõua olla. kolmel korral on mul veel olnud need valuhood, mis on kestnud küll vähem (ca 1 min.)aega, aga siiski on need nii kohutavalt valusad.
need valuhood on olnud hetkedel, mil ei ole pingutust - voodis olles.
hetkel jälle nii halb, kahe rinna vahel kuni kaelani välja on valus. põletab. millega on tegu, ei tea...
aga hirm on ikka. olen 35 ja selle vanuse juures ei tohiks selliseid probleeme olla...

 
At 13/5/10 14:48, Blogger Ingrid said...

Valu rinnaku taga (kahe rinna vahel) võib olla tingitud söögitoru ärritusest(refluksösofagiit) või ka stenokardiast. Kuna valu kiirgub ka kaela, siis ma soovitaksin veel kord südant kontrollida ja teha südamele koormustest.
Vahel võivad sellised stenokardiataolised valud olla esile kutsutud ka ängistusest, murepingest, kuid seotud siiski südamega.
Seega - veel kord südamekontroll.
See, et vererõhk tõuseb, võib olla tingitud valusündroomist ja ka hirmust. Südame puhul tekib ikka hirm, meie ainuke mootor ju.

 
At 29/5/10 15:10, Anonymous Anonymous said...

Olen 23 aastane naine. 24h tagasi tekkis rindkere vasakpoolsesse külge (täpselt rinna alla) terav valu. Eriti tugev oli valu (esimese 12h jooksul) sissehingamisel, mida algselt arvasin olevat seotud astmaga ning eeldasin, et "igapäevane abimees" Ventolin olukorra lahendab. Muret tekitab see, et praeguseks on valulik ka väljahingamine, lisaks ilmutab end aeg-ajalt püsiv tuim valu, mis ei olene ei sisse- ega väljahingamisest. Pikali ei saa üldse olla, sest valureaktsioon on seda tugevam. Füüsilist koormust ning külma pole viimasel ajal saanud. Kas tegemist võib olla eelpool mainitud lihas-närvi valuga või oleks antud juhul kindlam arstile pöörduda?

 
At 7/6/10 10:05, Anonymous Anonymous said...

Probleem selline, köha suht korralik, sain arvatavasti korralikult külma, ja nüüd tuli üleöö rinnast veidi allapoole, roidepeale tohutu valu liigutades, ja köhida on pm et võimatu, no niihull valu et võtab silmist märjaks, mis võib viga olla, ise arvan, et köhimisest lihas väsinud, aga ei tea ka, köha juba pikemat aega, rohud möllud ei aita,

 
At 20/7/10 15:15, Anonymous Denis said...

Tere, mul igal aastal see valu olnud, juba 3 mas aasta läheb ja just suveti! Esimesel aastal kui allgas, siis läksin arsti juurde tehti südame ultraheli, ja kõik olevad korras, nüüd eelmine nädal hakkas jälle pihta! kuid see aasta veits valulikum kuigi nüüd olen ise rahulikum.
Eelmised aastad olin koguaeg mures ja närvis ja sellest tekkis ka stress!

 
At 20/7/10 17:02, Anonymous Anonymous said...

Tere!
Mul on olnud vähemalt 10 korda vasakul rinnus sellised valud nagu ülalpool ka kirjeldatud on. Valus sisse hingata ja liigutada. Tekkis see siis, kui sõitsin rattaga ja hakkasin oma selga sirutama. (veider?) Eelmised korrad on olnud ka ikka sporti tehes. Aga mis sellega nüüd teha? Soojalt riidesse? Teed juua? Et mida soovitatakse.
:)

 
At 28/8/10 09:30, Anonymous Anonymous said...

tervis, minu lugu järgmine ole 32a.m. ja minu südame piirkonna valud tekivad peale pidutsemist või suuremat joomist. Valu tekib just pohmaka ajal... tunne nagu infarkt, valu lööb kätte, külm higi, hingamine raske ja meeletud valud südame piirkonnas. Kuna olen suht liikuv ja spordiga tegelenud ei ole minu vorm halb ehk mitte tugitooli sportlane. Olen käinud kõik südame arstid läbi samas ka koormustestil 2x ja loomulikult alati on öeldud, et supper süda ja hea vorm. Olen ka paarkorda kiirabi kutsunud südame valudega kuna mul on paar tuttavad saanud infarkti just minu vanuselt 30-32a. siis hirm surma ees on suur. Saan aru, et ütlete kohe jäta joomine ja suitsetamine maha ja kõik on korras aga tegelikuses seda ma ei suuda kuna elustiil on selline. Saan aru et tegemist ei ole mingi põletikuga vaid süda saab meeletut koormust pohmaka ajal ja paranemine toimub ainult vaikselt lahja alkoholi peale võtmist.

 
At 9/11/10 14:47, Anonymous Anonymous said...

Tere!
Minul lõi täna ühel hetkel tugev terav valu rinda, vasemale poole. Mul on seda ennegi juhtunud ja arvasin, et kohe läheb mööda nagu tavaliselt..aga nüüd valutab umbes paar tundi juba.Eriti tugev valu on liigutades ja sügavalt hingates,naerdes, rääkides.
Siit lugedes võin ainult oletada, et võib tulla külmetusest, sest pean tunnistama, et olen lahtiste hõlmadega autopeale jooksnud küll. Ja käisin ka eile trennis, aga ei tundund, et oleks ülepingutanud.
Ma loodan, et muretsemiseks pole põhjust..
Liis

 
At 9/11/10 20:17, Blogger Karolin said...

Tere,ma vajan hädasti abi!!!
Nimelt olen ma kannatanud juba kaks kuud bronhiidi käes,olen käinud ka kopsupilti tegemas ning vereproovi andmas.Kuid tahtsin rääkida üldse tugevast valust rindkeres.See on kestnud juba poolteist nädalat,valu on hetkel nii tugev et ei saa paljusid asju teha,ei saa liigutada ennast järsku,ega kätt üles sirutada.Niisama käies tekivad rindkeresse tugevad krambid,mis võtavad hinge kinni.Võtan valuvaigisteid,määrin ning kasutan pipraplaastreid aga valu ei lähe paremaks.Plajud räägivad siin et valu on vasakul pool südame piirkonnas kuid minul on just PAREMAL POOL.Palun abi,mida edasi teha oma valuga?

 
At 11/11/10 18:51, Anonymous Anonymous said...

Tere,kas keegi oskab öelda mis mul viga võiks olla,mul on terav valu südame juures ja külje peal,hingata valus ei ole,perearst tegi vere proovi ütles kõik korras,kuigi valu läheb hullemaks?

 
At 30/11/10 15:22, Blogger Kadi said...

Tere, olen 21 aastane naine ja mure järgmine..umbes kuu tagasi hakkasid mul rindkeres valud. Esmapilgul ei osanud seda tähele panna..sest arvasin et asi on selles, et liigutasin ennast kuidagi halvasti vms, kuid mida aega edasi seda tihedamaks ning tugevamaks valu muutus.Valud on enamasti vasakul poole roiete all, enamasti pisted või selline surumise tunne, nagu miski pressiks rindkeret kokku. Umbes samal ajal täheldasin ka raskusi sissehingamisel, justkui kahiseks tasakesi. Nüüd olen kippunud märkama..et valu on tugevam peale söömist ja süüa on raske, sest magu oleks justkui kokku pressitud ja ei mahuta enam eriti. Paari päeva eest jäi ka selg haigeks..või no..terve selg on pinges ja turi on väga valulik, valu lööb ka kaela ja ilmselt teeb see pea kuidagi tuimaks ning panem ringlema. Käisin paar korda perearstil, tema kirjutas esmalt mulle kopsuröntgenile saatekirja, kuid see oli korras ning nüüd ootan aega kopsuarsti vastuvõtule täiendavaks konsultatsiooniks. Mult võeti ka näpust vereproovina kliiniline veri ja veresuhkur, kuid veri olevat ka korras. Samas on nõrkus, pearinglus ja selline ähmanenud nähemine aina hullemaks muutunud ning voodist püsti enam tõusta ei taha, päeval kõnnin küll tsipake ringi kodus, kuid see on kurnav. Hirm on, milles asi..

 
At 10/12/10 12:18, Anonymous Anonymous said...

Tere, mul on ka mure, rinnus oleva tuimavaluga. Valud algasid juba kaks-kolm kuud tagasi, kui olin haige, tavaline piske gripp, öösel jäi isegi ühe korra hing kinni...paariks sekundiks. Aga kõik lahenes ilusasti va. tuimvalu rinna piirkonnas mis harva endast märku andis. Ma ei pööranud sellele tähelepanu. Aga nüüd kaks kolm kuud hiljem on mul ikka veel rinnus valud, (mitte alati sama kohapeal)...siis kui istun näiteks valesti...kui magan vasaku poolepeal...kui olen tegelenud millegi füüsilisega, nagu näiteks tantsimine, siis kui pidutsen..või kui olen magamatta. viimasel ajal on aga valud tihedad ja tunnen neid juba koguaeg ja mõned valud isegi tugevamad! Sellega oleks nagu kaasnenud ka ärevushood, sellised värisemine kehas ja õtuti kui voodisse heidan tunnen nagu mängiks ka vererõhk mul mingeid mänge, (kuigi eluaeg on mul vererõhk olnud normis) Kas peaksin pöörduma arsti poole...või ei peaks muretsema?

 
At 25/1/11 21:23, Blogger Liis said...

This comment has been removed by the author.

 
At 10/2/11 09:56, Anonymous Hannela said...

Täna hommikul võtsin külmikust mahlapaki ning kui olin esimese sõõmu võtnud, lõid südamelihased või siis südame ligidal asuvad lihased tugevalt krampi, kukkusin maha ning haarasin kahe käega rinnust kinni. Hingamisele ma ei mõelnud, sest valu ise oli nii torkiv ja hull. Läksin heitsin voodisse pikali ja umbes minuti pärast peale rahulikku hingamist läks see mööda. Siiamaani on selline imelik tunne, nagu see korduks veel. Mis ravi ma peaksin osutama, kui mul on roietevaheliste lihaste põletik või närvide haiguslik seisund?
Ettetänades, Hannela.

 
At 12/2/11 14:09, Anonymous Anonymous said...

Tere!
Olen 22 aastane ja tõsiselt mures.
Detsembris olid mul kuu aega närvivalud seljas..magada eriti ei saanud kuna valu oli igas asendis ja tihti tekkis oksendustunne valust. Jaanuari paiku hakkasid valud nõrgrnrma ja üle minema kui mul avastati tugev kopsupõletik, mida ravisin 2 nädalat antibiootikumidega. Nüüd 2 nädalat tagasi hakkasid mul imelikud valud südame lähedal, millega kaasneb aeg-ajalt iiveldustunne, jõuetus ja hirmulaine, et midagi on ikka väga korrast ära. Ühel päeval lõi pika pigistava valu sisse ja hakkas järsku halb, süda hakkas kloppima ja üle keha käisid sipelgad üle, täpselt nagu ma ei saaks enam liigutada ja tundsin, et kaalun 100 korda rohkem ja kohe vajun ära.Kutsusin kiirabi, kes kuulas ja kontrollis südant. ütlesid, et süda on kül korras. Lugesin netist ja mõtlesin, et kaasnev oli lihtsalt paanikahoog? ei tea kas on reaalne niimoodi keha üle kontrolli kaotada. Pole kunagi varem probleeme olnud. Nüüd need valud kestavad siiamaani. Ühe korra on veel kiriabi käinud kui tõesti jälle väga halb hakkas.
Enam ei taha tüütada oma kõnedega kuna 2 korda on öeldud, et südames ei tohiks küll midagi viga olla. Perearst kuulas kopsud üle ja tegi röntgeni ja vereproovi, õkik puhtad
Samas on mul nüüd ikkagi tekkinud tugev läkaköha ja seest läheb kuumaks. Samuti on valud ikka südamepiirkonnas,vahel ka seljas. Tihtipeale on valu piinav ja soe ja mul hakkab halb, siis jälle torgib, ning vahepeal lihased tõmblevad kehas ja paar korda on süda hakanud väga kiiresti kloppima nii nagu jänesel, kui Ta hirmunus on. Ma ei oska enam midagi teha. teadvustan endale pidevalt, et need on närvivalud, aga kui selline jube laine sisse tuleb südame lähedal, siis hakkab jälle väga kahtlaselt imelik ja ei suuda enam niimoodi hirmus elada. Kolme päeva pärast lähen perearstile uuesti, sest ravimid pole aidanud. Kuid loodan, et saan ka Teie kaudu natukenegi oma silmaringi laiendada ja muret pisut vähemaks saada. ja valud on põhimõtteliselt 24/7 väikeste vahedega. Öösel magada saan! Tänan.

 
At 2/3/11 19:35, Anonymous Anonymous said...

Endal on ka vastik valu kord vasakul ja kord paremal pool, ma harva ka sisse hingates sihuke valu. Olin küll alles haige. Oli natuke palaviku. Kuid köha ega midagi ei ole. Vahepeal köhatan, kuid siis valu läbi ei löö. Kardan kopsupõletiku - kuid ehk võibolla asjata? olen asmaatik ja kardan kohe päris väga seda kopsupõletiku, sest kuuldavasti on se asmaatikutel raskendatud. Aga ilma köha ja röga eritusega ja ilma palavikuta ei saa ju kopsupõletik olla? olen 19aastane.

 
At 19/3/11 19:54, Anonymous Anonymous said...

terve pere on põdenud grippi, täna siis minul ka esimesed haigusnähud, palavik 38. Aga muret teeb hoopis valu rinnus, selline tugev, nüri ja hingemattev valu, alguses oli täpselt keskel, kahe rinna vahel, nüüd juba paar tundi vahelduva "eduga" valutanud ja valu on liikunud vaikselt parema rinna taha. Liigutamine ja hingamine valu ei tee, väga sügav hingamine hoopis leevendab hetkeks. Valu muudkui kasvab ja kohati on suht väljakannatamatu- kas peaksin kutsuma kiirabi? hirm on suur

 
At 20/3/11 16:29, Anonymous Anonymous said...

võtsin ibuprofeeni ja täna kõik OK. aga miks pidadanii mõttetut foorumit kus kegi isegi ei vaevu vastama????

 
At 29/3/11 17:06, Anonymous Anonymous said...

Tere, mul on selline mure et kunagi suvel hakkas rinnus valus, hingates ja vasakul pool, paremal pool sai siis magatud. Siis tuli nagu närvivalu vasakus käes ja kaelas, ja vahel ka paremal pool. Mõnikord on vasakul rinnus nii imelik ja selline torkiv valu. Viimasel ajal on sissehingates peal valus ja samamoodi närvivalud kaelal käes peaaegu koguaeg.Olen 17 a poiss-tervislike eluviisidega,ei joo, ei suitseta, sporti teen, tervislikult toitumine. Vahel on ka naerdes valus.Mis toimub?

 

Post a Comment

<< Home