Sunday, February 11, 2007

Pikaajaline teadvusetus - kooma

See on üliraske haigusseisund, kus südametegevus ja hingamine võivad tagada elusolemise, kuid ühe domineeriva tunnusena on kestev teadvusetus.
Siin lihtsamad esmaabivõtted haiget teadvusele ei too.
Tunnused:
- haige lamab või on vajunud mingile toetavale istmele, kuid mingit sõnalist kontakti temaga ei saa
- haige hingab hästi või korinal või ei hinga (narkootikumi üledoos)
- haige nägu ja nahakatted võiva olla vapustavalt sinised, kahvatud (veretud) või normaalsed
- pulss randmel võib olla normaalne, tugevnenud (narkootikumi üledoos, kõrgvererõhu kriis) või puududa. Südametegevuse üle saab otsustada unearteri pulssi katsudes. Unearterit katsutakse kaelal kõrisõlme kõrval.
- olenevalt seisundi raskusest reageerib kergema seisundiga haige vahel valjule hüüatusele (avab hetkeks silmad või teeb mingi ebamäärase jõuetu liigutuse), valule ( laks vastu põske, valupunktidele vajutamine - teeb käega tõrjuva liigutuse), raskemal juhul aga puuduvad ka silmarefleksid (patsiendi ripsmete puudutamisel puudub silma sulgemisrefleks).

Sellise haige nägemine on mittemeedikule tavatu ja inimene läheb vähemal või suuremal määral närvi. Sageli eksitakse isegi kiirabinumbri valimisel või koguni unustatakse nr.112

Kui oled üksi, võta end kokku ja helista häirekeskusesse. Kui läheduses on inimesi, siis hüüa abi ja hakka kiirabi oodates haiget abistama.

Mida teha kiirabi oodates?

Kuna kooma põhjused on erinevad, on ka esmaabi ja ravi erinevad.

*Ajutraumaga ( avarii, kukkumine kõrgelt, tugev löök pähe) haiget tuleb säästa igasugustest intensiivsetest elustamisvõtetest. Kui kannatanul on korisev hingamine, siis on selle põhjuseks enamasti kurkuvajunud keel. Siin on kõrvalseisja poolt ainuke ja ülioluline abi lükata kõrvade eest alalõua nurkadest lõuga ette-üles. Sellega vabastate kannatanu hingamisteed. Ainult juhul kui peatraumaga haigel tuleb suust rohkelt verd või okset, siis tuleb patsient siiski pead ja kaela koos kehaga ettevaatlikult toetades keerata poolkülili asendisse. Vastasel juhul võib haige kopsudesse tõmmata nii verd kui oksemasse.

*Ajurabanduse korral (näiteks kõrgvererõhuhaige, kes kaotab äkki teadvuse ja võib isegi krambihoo anda) võib haiget küljele keerata ja asendi säilitamiseks panna selja taha padjad või kandekoti või muu sobiva asja, mis käepärast. Sellisel juhul on hingamisteed vabad ja võimaliku oksendamise korral ei ole ohtu, et oksemassid hingamisteedesse satuvad.

*Mürgistusega (tabletid, kemikaalid, alkohol, vingumürgistus jm) teadvusetul haigel ei hakata kodus maoloputust tegema. Haige tuleb keerata külili asendisse, et hingamisteed oleks vabad ja oksemassid ei satuks hingamisteedesse.

*Teadaolevalt suhkruhaige ootamatul teadvusekaotusel tuleb esmalt kahtlustada ravimijärgset veresuhkru ülemäärast alanemist. Haige nahk muutub märjaks nagu oleks ta saunast tulnud, haige rabeleb, on desorienteeritud, tekivad krambid.
Siin tuleks kiiresti suhu või keele alla anda väga kanget suhkrulahust või mett. Loomulikult pole alati käepärast ei suhkrut ega mett. Ehk on kellelgi käepärast magusat limonaadi? Või leidub kellelgi kotipõhjas karamellkomm, mida saab kahe kõva eseme vahel (olgu või kaks õuekivi) peenestada ja pulbrina või lahustatuna keele alla panna. Selline suhkru ja mee manustamine toimib vahel imeliselt ja te suudate haige kiirabile juba pooltoibununa üle anda.

* Narkootikumide (heroiini) üledoosi korral on pärsitud haigel hingamiskeskus. Ta kas hingab mõned korrad minutis või ei hinga üldse. Kui haigel on kõrval head sõbrad, siis need võivad teha suult.suule hingamist.
Üldine seisukoht on aga, et suult-suule hingamist võib teha vaid oma usaldusväärsetele sugulastele-sõpradele ja kindlasti lastele. Suult-suule hingamise vahendiks on tänapäeval pocket-mask, mis võiks olla igas korralikus autoapteegis.

* Kestvate või seeriaviisiliste krampide korral hoida patsienti võimalike löögitraumade eest ja võimalusel külili asendis, sest enamasti tekib tugev verejooks keeldehammustamisest ja oksendamine.

Need olid olukorrad, kuhu satub enne kiirabi tavainimene ja tohutult palju sõltub koheselt rakendatud esmaabivõtetest.

Tegutse vapralt ja oota kiirabi!
NB! Ära unusta, et ootajale on aeg pikk!

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home