Thursday, February 15, 2007

Aga süda!?

Ei! Ma ei unustanud rindkereõõnes asuvat südant, mis inimesele kõige enam muret teeb kui ta rinnus valu tunneb.
Süda on meie mootor. Kui sellega midagi tõsisemat juhtub , siis nalja pole.

Arstikunsti üks põhitarkusi on see, et eelkõige mõtle diagnoosile, mida sagedamini esineb.
Sellepärast juhtisin esialgu tähelepanu sagedamini esinevatele valudele rindkere piirkonnas.
Osa meie inimestest on oma tervise pärast muretsedes uurinud kirjandust, teavad südamehaigustest ühtkoma teist: valu rinnus, valu kiirgumine õlga ja kaela jm. Nad on muretsenud endale digitaalse parima vererõhuaparaadi , millega jälgivad oma vererõhku ja südamelöögi sagedust.
Kõik on õige!
Kuid on ära unustatud üks pisike tõsiasi, et valu abaluu all, õlas ja kaelas võivad olla tingitud ka lihasevaludest ja õlaliigese ning lülisamba probleemidest. Sellele kaasnevad surinad ja "nõelatorked" sõrmedes aga viitavad kindlalt kaelapiirkonna närvide probleemile.

Nüüd aga räägime äkki, ootamatult tekkinud südamevaludest.
Mida me mäletame koolianatoomia kursusest südame kohta?

- Südamel on väsimatu südamelihas ja selle sees neli südamekambrit, mille vahele jäävad südameklapid.
- Südamelihases kulgevad veresooned ja närvid. Südamelihast toitvaid veresooni nimetatakse koronaarideks ja südame kokkutõmbumist esilekutsuvaid närve juhteteedeks.
- Südame käivitab meie väsimatu bioloogiline "elektrimootor" - siinussõlm.
Siinussõlm reageerib organismi sise- ja välisolukordadele vastavalt oma impulsside arvu kiirendamise või vähendamisega.
- Süda paikneb südamepaunas e. perikardis.

Iga südame anatoomilise osa haigestumise korral võib esineda valu. Kuid ei tarvitse.

*Ootamatult tekkivad tervad, sageli nagu noatorkega sarnanevad valud südames on sageli tingitud ülepingutusest, stressist, kõrgenenud vererõhust. Vererõhu tõusu põhjused on erinevad.
Valu annab järgi kui kasutada vererõhku alandavaid ravimeid, kuid neid ootamatu haigestumise korral loomulikult kodus pole.
Pulssi katsudes tunned, et see on tugev. Pulsi sagedus normaalne või pisut kiirenenud.
(Normaalne pulsisagedus on 60-90 lööki minutis)
Kõrgenenud vererõhu korral võib valutada lisaks ka pea ja esineda kerge õhupuudus.
Lamades tunned end kehvemalt kui istudes.
Joo piparmündi teed, pane jalad sooja vanni ja pea peale jahe niiske lapp.
Väga tõhus on sõbra silitav massaaž.

* Ootamatult tekkiv põletav või pigistav (ängistav, suruv) valu rinnaku taha, mis võib kiirguda vasakusse või mõlemasse õlga ja kaela, nahk muutub higiseks - see on valu, millele tuleb tähelepanu pöörata.
See on häiresignaal.
Kõigepealt katkesta kõik oma tegevused (töö, tänaval kõndimine, võimlemine, kodused toimetused, kõne kongressil jm).
Leia võimalus istumiseks võ lamamiseks (pilgeni täis bussis palu istet).
Kuna sa varem südamehaigusi põdenud pole, siis pole sul taskus ka nitroglütseriini. Lehvita kotist võetud kaustiku või mõne suurema dokumendiga endale näkku tuult.
Kui valu umbes 5 minuti jooksul ei möödu,
- istu teeäärsele pingile
- kutsu või lase kutsuda endale kiirabi.

Sellist valu põhjustab südamelihase hapnikupuudus, mis omakorda võib olla tingitud erinevatest põhjustest (ootamatu koronaararteri spasm või ummistus, ülikõrge vererõk, järsult ja tugevalt alanenud vererõhk sisemise verejooksu tõttu, teatavat liiki ootamatud rütmihäired, ägedalt kulgev ülakõhuorganite haigestumine).

Vahel on suur abi möödakäija poolt esmaabiks pakutud nitroglütseriinist, kuid selline võõrast alati aitav ravim võib vastupidi kahjulikult toimida. Väldi võõraid ravimeid!

NB! Ootajale on aeg pikk!
Kiirabi jõuab kohale tegelikult kiiremini kui sa arvad.

Labels:

3 Comments:

At 4/11/08 11:54, Blogger linnupoeg said...

kui õige seostada südamehaigust ja vasakut õlaliigest. Asi selles et mul on üsna tihti väljendunud kõik südameinfarkti tunnused (südamekloppimine, väga kõrge vererõhk, valu rinnus)ainult selle vahega,e t mul ei kiirga valu süamepiirkonnast õlga vaid õlast südame poole. Pidevalt hoian vasakut õlga natuke üleval ja ta on kohutavas pingeseisundis. Mingil hetkel hakkb pinge õlast liikuma vasemale poole rindkeresse, siis ei saa enam hingata ja vererõhk viskab üle 200. Millised uuringud peaksid kinnitama südamega seotud probleeme?

 
At 4/11/08 13:43, Blogger Ingrid said...

Kuna oled kõrgvererõhu haige, siis kuulud automaatselt südame-veresoonkonna haigete kategooriasse ja pead oma haiguse arengu ja raviga pidevalt kursis olema.
Kardioloogi juurde suunab perearst. Uuringuid tuleb teha mitmesuguseid ja neid tuleb teha korduvalt.
Kõigele lisaks võib ju ka õlg haige olla ja vajaks võibolla omakorda ravi.

 
At 2/6/10 17:28, Anonymous Keksud said...

Tere!
Üks öö sattusin suisa paanikasse oma valu pärast, mis oli selline: vasak rindkerepool valutas (kaenlaalt nii 1 nimetissõrme pikkus), valutas ka vasak kaelasoon või midagi seesugust, lõua vasak pool lõi kuidagi tundetuks (ei oskagi seda tunnet kirjeldada) ja ka hingamine polnud kerge. Hirm tuli peale, kuid õnneks läks nii 15 minutiga valu üle.
Hingamisraskused on sagedasemaks muutunud ja ka väga rütmist väljas südametegevus just õhtul voodis olles.

Mul on diagnoositud südameklapi puudulikkus (kui ma õigesti aru sain, siis klapp laseb natuke verd tagasi) ja samuti on mul sissevajunud rinnakorv, niiet külje pealt tundub rinnakorvi keskosa hästi peenike. Need on Marfani sündroomi tunnused, mida ma aga kõige raskemal kujul ei põe.

Tahtsin lihtsalt teada, et kas need kaebused võivad olla põhjustatud lihtsalt näiteks valest asendist või millestki sellisest või tasuks ikka arstile minna? Käin küll regulaarselt südamefilmi ja asju tegemas, kuid seni on kõik muutumatu olnud.

 

Post a Comment

<< Home