Friday, March 09, 2007

Ootamatud kõhuvalud

Kuna kõhuõõnde jäävad mitmed erinevad organid, siis on kõhuvalu põhjuseid rohkelt.
Kroonilised, s.o. korduvalt esinevad, ühetaolised kõhuvalud tunneb patsient enamasti ära ja on õppinud neid valusid leevendama oma gastroenteroloogi või perearsti poolt välja kirjutatud rohtudega.

Ootamatult tekkiva kõhuvaluga haige on aga ära unustanud enamiku oma kooliaegseist anatoomilistest teadmistest ja esimene ja ainuke kohutav mõte, mis korduvalt ka meedia kiirabiteemalistest artiklitest on läbi käinud, on mõte:
"Äkki mul on pimesoole põletik!? Miks kiirabi mind haiglasse ei vii?"

Gaasivalud ehk koolikud ehk voolmed on kõige sagedasem ja kõige lihtsam ootamatu kõhuvalu põhjus.
Tekivad nad:
- Mingi normaalset sooletegevust muutva toidu söömisel (hapukapsas, hernesupp, seened, kaalikas, rohkelt värsket puu- või köögivilja, suures koguses gaasirikka joogi joomine, piimatooted kui on laktoositalumatus jm)
- Pikast liikumatust asendist (tunde kestev bussireis, tunde kestev konverentsil või mujal istumine)
- Palavikust või sooletegevusega mitteseotud kõhuorgani haigestumisest tingitud sooletegevuse häire (näiteks neeruvaagana põletik).

Gaasivalude puhul on soolestikus loomulikult oleva gaasi liikumine takistatud soolespasmide või sooletegevuse aeglustumise tõttu.
Valud on
- hootised
- lõikava iseloomuga
- valud tekivad kõhu erinevates piirkondades (üle kogu kõhu)
- gaasid ei välju (peeru/puuksu ei tule!)
- vahel võib esineda iiveldust
- enamasti kaasneb ka kerge soolepuhitus
- palavikku pole

Ehkki valud on lõikavad, võta asja rahulikult. Mõtle, mis võis selle põhjuseks olla.
Valude ja vaevuste vähendamiseks
* Masseeri kõhtu, püüa liikuda. Kui liikuda ei suuda, võtta kükkasend nii (kasvõi voodis), et reite surve on vastu kõhtu toimiks nagu massaaž. Keera end küljelt küljele, et sooletegevust ergutada
* võib kasutada soojenduskotti kõhule
* võta 4-6 söetabletti, näri kiiresti katki ja neela alla vähese koguse veega. Kui sellest abi pole, võid lisatablette krõbistada (süsi pole mürgine)
* kui sul on varutud, siis võid võtta tilkadena sisse espumisaani. Hakkab lõhustama gaasimulle juba maos. Siin üledoseerida ei tohi, võib põhjustada kõhulahtisust.
* tablettides metoklopramiid e. tserukaal mõjustab küll sooletegevust, kuid seda tavaliselt tervel inimesel kodus pole.
* kui on, siis võib proovi teha paari tableti No-spa'ga
* Lõpuks kui miski ei aita, ei pääse sa klistiiri tegemisest...juhul kui sul on kusagile riiulinurka peidetud klistiiriballoon või -kann.

Niiviisi enda kõhukesega tegeledes tunned mõne aja pärast, et pinge kõhus alaneb ja sa võid edasi elada.

Kui gaasivalud aga ei möödu, vaid süvenevad, gaasid ei välju, kõht puhitub üha enam, lisandub palavik ja oksendamine, siis on asi tõsisem ja vajab arstlikku läbivaatust haigla vastuvõtuosakonnas. Tõenäoliselt on siis tegemist mingitsorti sooleummistusega e. iileusega, millega kodustes tingimustes mingil juhul toime ei tule.

Kõhulahtisus on teine sagedamini esinev kõhuvalude põhjus.
Kõhulahtisus võib olla tingitud infektsioonist, kuid võib esineda ka teatavate seedehäirete korral (kevad-suvel rohkelt söödud värsked puu- või köögiviljad, sapiteede ja kõhunäärme kroonilised haigused jm)
Kõhulahtisuse korral on põhjuseks sooletegevuse ülemäärane kiirenemine, mistõttu söödud toit võib väljuda peaaegu seedimatul kujul.
Ootamatu kõhulahtisus algab tavaliselt ägeda kõhuvaluga. Valu on üle kogu kõhu valud on lõikava või krampliku iseloomuga ja hootised.
Valu võib algul olla nii tugev, et haige kattub higiga, muutub kahvatuks ja võib minestada.
Rahu!
Minestusest toibub ta lamavas asendis ja siis tuigerdab juba joonelt tualetti, et oma haiglasest koormast vabaneda. Ka potil võib minestustunne ületada roojamisvajaduse ja patsient eelistab põrandale istuda, et mitte kukkuda.
Vabanenud tualetis oma mulisevast ja kolisevast soolesisust tunneb haige end märksa paremini ja valib endale vabatahtlikult voodirežiimi. Ja kui on tegemist lihtsa seedehäirega, siis 1-2 korra vedela väljaheitega see seisund ka piirdub.
Kui aga on tegemist infektsiooniga, lisanduvad oksendamine ja palavik, siis on oma seisundisse suhtumine juba tõsisem.
Tehke väike revisjon oma ravimikapis ja kõik esmatarbeks peaks teil olemas olema.

Kui aga oksendate iga natukese aja tagant, potilt vedela iste tõttu peaaegu tõusta ei saagi, palavik püsib, suu on kuiv, pulss on nõrk, on tekkinud ülemäärane jõuetus, siis on haigla rida.

Ülakõhu valud kui olete eelnevalt terve olnud.
Valu võib alata tasapisi tugevnedes, olla hootine (koolikutaoline) ja algul ei tarvitse palavikku olla. Sellisel juhul tuleks mõelda sapipõiele ja kõhunäärmele. Siin võite leevendust leida soojendavast kotist või soojaveepudelist. Aitaks ka No-spa kui see juhtumisi kodus peaks olema.
Kui aga palavik tõuseb kõrgeks või valu muutub talumatuks, ei pääse te arsti vastuvõtule minekust.

Valu võib aga tabada "nagu noahoop kõhtu", jääda püsima ja üha tugevneda.
Haige väldib igasuguseid liigutusi.
Oksendamine võib olla , võib ka mitte olla.
Haige nahk muutub kahvatuks, niiskeks.

Mida kiirabi kutsudes arstile öelda oleks kena, on see, et kas eelnevalt on põetud mao- või kaksteistsõrmiku haavandit ja mida ja mis kell viimati haige sõi.
Kahtlus jääb sel juhul maohaavandi tüsistusele. Kuid põhjusi on ka muid.
Otsige juba aegsasti sõbralikke naabreid, kes aitavad teie haigestunud pereliiget kiirabil treppidest raamiga alla tassida.

Valu alakõhus
Alakõhus paremal puusanuki kõrgusel võib olla valu põhjuseks ussripiku äge põletik e. rahvakeeli pimesoole põletik.
Ussripiku põletik või alata juba tunde varem, andes märku kerge iivelduse, isutuse ja üldiselt haiglase olekuga. Valu tuleb natuke või palju hiljem. Pimesoolepõletiku üheks tundemärgiks on see, et valu on ühes kindlas kohas. Vaid sellele valu kohale vajutades võib valu kiirguda näiteks naba piirkonda. Vahel harvem võib ka ussripik anda koolikutaolisi hootisi valusid.
Kui on tegemist põletikulise protsessiga kõhus, siis hakkab tasapisi tõusma ka palavik.
Haige võib liikuda ja istuda, nii et kui olete piisavalt oma parema alakõhuvalu kombanud ja palavik on ja kõik muu, siis pakkige oma sussid ja dokumendid ja asutage haigla poole. Haigla vastuvõtuosakonnas tehakse analüüsid ja teid vaatab läbi kirurg.
Haiglasseminek ei pea olema kiirabi ja vilkuritega.

Naistel on lisaks sellele ussripikule alakõhus ka munasarjad, munajuhad, emakas. Kõik need võivad viia mõtte nende haigestumisele ja ussripikupõletik võib jääda märkamata.

Väga tugevad püsivad või hootised valud
naistel, mis tekivad alakõhus (häbemeluust pisut ülalpool) ja levivad isegi nabakõrguseni , valu kiirgub ristluu piirkonda, tekib nõrkus ja sageli ka " on nagu raske hingata", siis on tegemist kiirabilise juhtumiga.

Välja arvatud regulaarselt esinevad menstruaalvalud, mille puhuks peab naisel olema oma günekoloogi poolt välja kirjutatud valuvaigistid. Menstruaalvalud pole kiirabiline probleem!

Veel on alakõhus kusepõis, mis võib valu teha, kuid sel juhul kaasnevad kindlasti ka urineerimishäired.

Tugevad alakõhuvalud meestel tekivad täielikul uriinipeetusel (eesnäärme adenoom või muu põhjus) ja siin te oma põie tühjendamisega ise toime ei tule.
Häbi tapab ja põis suureneb lõhkemiseni.
Häbiks pole põhjust. Haigla vastuvõtutoas tühjendatakse teie põis kateetriga ja teile tundub, et kõik mure on käega pühitud. Aga pole. Kui teie eesnääre teid juba korra sellisesse täbarasse olukorda on pannud, siis tähendab, et vajate ravi. Millist nimelt, seda otsustab uroloog.




Labels: , , ,

51 Comments:

At 29/5/07 23:56, Anonymous Anonymous said...

Tere!

Soovitad gaasivalude all klistiiri teha, aga ma ei oska.
Millise temperatuuriga, millises koguses vett manustada, kas puhas vesi või millegagi segatuna, mis juhtub kui vee sisestamise käigus saab sisestatud ka õhku, millisel momendil peab potil valmis olema, kas on järelmõjusid ja kaua kogu protseduur aega võib võtta, kui tihti tuleb teha, kas on kõrvalmõjusid, vastunäidustusi?

 
At 30/5/07 08:11, Blogger Ingrid said...

Vesi peab olema ihusoe või jahedam - ergutab soolt. Kogus sõltub probleemi suurusest ja loomulikult ka balloonist: 200 ml(balloon) kuni 1,5 liitrit(klistiirikann).
Vesi võib olla kraanivesi, sellele võib lisada pisut köögisoola kui tegemist on väikese ballooniga.
10%-line soolalahus väikeses koguses sisseviiduna kannab nimetust "hüpertooniline klistiir", mõjub tugevalt sool ergutavalt, hoida sees mõne minuti.
Suure klistiiri korral on soovitav samuti mõned minutid oodata kui suudad.
Veeklistiiri võib korrata, soolaklistiiri mitte, sest nagu paljud keemilised ained, imendub ka keedusool pärasoolest organismi.
Õhu sattumisel soolde tuleb ta loomulikku teed pidi tagasi.
Pole probleem.
Klistiiri asemel võib kasutada ka sooletegevust reguleerivaid supposiide (küünlaid). Kuid nad peavad siis häda korral ka kodus olema. Kuna neid tavaliselt aga vaja ei lähe, siis tavalisse koduapteeki neid varuda pole mõtet, iseasi kui on tegemist kroonilise hädaga, siis hoida supposiide kindlasti külmikus.
Suurt klistiiri teevad paastujad ja teatavat sorti tervisetaastajad pea iga päev, et välja viia pärasoolde kogunenud mürke. Sobiv aga oleks 1-2 korda nädalas kindlasti just nende mürkainete pärast.
Kõrvalmõjusid klistiiril peale protseduuri ebamugavuse pole.
Vastunäidususeks oleks jämesoole haavndtõbi.
Pärasoole veenilaiendid ehk hemorroidid pole vastunäidustuseks, kuid siin tuleb klistiiri teostada ettevaatlikkult, et klistiiriballooni otsikuga ei vigasta õrna seinaga veenilaiendeid.

 
At 30/6/07 21:01, Anonymous Anonymous said...

Tere!

Mul on selline probleem et nüüd on hakanud paremal pool seal kus peaks pimesool olema-seal on hakanud sellised hooti käivad valud olema.
Alles mingi 2 nädalat tagasi tehti kõik proovid alates uriini,lõpetades vereprooviga ja kõik on korras.Tehti ka uh ja endoskoopia(sondi neelamine)ja ka need ei andnud mingeid negatiivseid tulemusi.Ka günekoloogilisi probleeme ei ole.Kuna ka need proovid olid korras?
Milles siis asi võiks olla?!Ise pidevas hirmus et kindlasti lõhkeb pimesool jne.Emal mul oli pimesool opi laual lõhkennud ja enen seda polevat erilisi valusid ka olnud.Seega lisab see mulle veel paanikat kardan lihtsalt kõike!
Ja sümptomid ongi ainult iiveldus ja kõhuvalud(kuigi ka mitte väga tugevad)

Ette tänades..

 
At 2/7/07 09:16, Blogger Ingrid said...

Eesti arsti" juunikuu numbris
http://www.eestiarst.ee/et/ajakirjad/number.html?do=showarticle&id=1291#a1291

on artikkel ussripiku põletikust (netis küll lühendatult). Kaebused, kulg, uurimismetod kuni diagnostilise laparoskoopiani välja. See viimane on sul vist tegemata.

Paremal alakõhus on aga teisigi võimalusi valu esinemseks ja kroonilised hoovalud või valutorked ei ole väga iseloomulikud ussripikupõletikule. Seal võibolla loomulikult mingi günekoloogiline probleem, mis ei tule välja isegi mitme uurimise käigu. Günekoloogiliselt võivad munasarja piirkonnas esineda ka ovulatsioonivalud ja need mingeid labaratoorseid muutusi veres ei anna. Ovulatsioonivalud varieeruvad üsna nõrgast tuimast valulikkusest kunu ägedate hoovaludeni ja oksendamiseni. Igasugune günekoloogiline valu kiirgub enamal või vähemal määral ka ristluupiirkonda, kust munasarjad oma närvivarustuse saavad.
Kui valud on korduvad, ilma palaviku ja ülekõhuvaludeta, siis võib leevenduseks kasutada sooja kotti. Kui sellest abi pole või valu soojaga tugevneb, on sooja koti kasutamine valuvaigistina keelatud.
Jälgi oma korduvate kõhuvalude tsüklilisust ja võimalusel pea mõni kuu järjest oma "armastuse raamatupidamist"s.o. pärasooles(või keele all) temperatuuri mõõtmist. Siis näed sa täpselt, missugusele perioodile sinu menstruatsioonitsüklis valude esinemine satub. Saad teada, kas seoses hormonaalsete muutustega organismis sinu haigus on seotud või ei.
Peale günekoloogia võivad probleemiks olla ka kuseteede põletikud või kivide (liiva) esinemine kuseteedes.
Ka võib olla tegemist kroonilise soolefunktsiooni häirega, mis annab hootisi lõikavaid, torkivaid valusid, kuid ei oma mingit põletikulist põhjust.
Parema poole alakõhuvalusid võib põhjustada ka song (kubeme või nabasong). Songa ei tarvitse nähagi olla ja ilmneb vaid teatud pingutuste korral. Kui oled lühinägelik (kannad miinusprille), siis või eeldada mitmeid muidki nõrga sidekoe probleeme oraganimis, song ja veenilaiendid nende seas.

Kroonilie periooditi esineva valu puhul pole vaja liialt muretseda, sest muretsemine võib muutuda elustiiliks. Mõne väikese füüsilise või hingevaluga tuleb kuidagi ise tomie tulla või temaga leppida koos elama.
Kui aga samad, korduvad valud muutuvad ootamatult teistsuguseks ja lisanduvad uued ja murettekitavad haigustunnused, siis tuleb siiski jälle kontrolli minna, et tõesti mitte haiguse ohtlikku pööret mitte maha magada.

 
At 2/7/07 17:59, Anonymous Anonymous said...

Tere jälle! EElmine küsimus/kommentaar on minu poolt postitatud.Aga ma seal ei maininud et need kõhuvalud ja iiveldus on mul kestnud juba praktiliselt kuu aega.Nüüd viimastel päevadel ta rohkem ainult paremal poolt--nagu külje peal vms ja hooti(samas vasakul ka pool käivad vahepeal valutorked..aga harevm)
ja need valuhood käivad nii et vahest kuni 3 korda tunnis mõnikord jälle mitu tundi vaikus jne.ET selliste valude puhul ju peaks olema pimesool välistatud kuna pimesoolega peaks need siiski tugevamaks vms muutuma?
Kas ma peaksin panema uue aja perearstile..kuna viimane jutt tema poolt jäigi et analüüsid jm on korras ja et äkki on see mul hoopis psühholoogiline?Ja kui pimesool peakski lõhkema--siis millised oleksid selle tagajärjed?
kuna peale sünnitust ka päevad on sellised teistsugused ja imelikud siis ehk asi siiski günekoloogiline?Kuigi sealsed proovid mis eelmise kuu alguses tehti olevat korras olnud!Ma ei teagi mida ette võtta.Perearst arvab et ma muretsen üleliia .aga ma kardan oma tervise pärast..eriti kardan et äkki on mul midagi eluohtlikku :( Ma ei tea kuidas edaspidi talitada!?
UH-s vaadati ka neere ja kusepõit ja need samuti olevat kõik normis olnud!
Ette tänades jälle...

 
At 3/7/07 07:03, Blogger Ingrid said...

Kroonilised probleemid munasarjadega(nii ka paljude muude organitega) ei tarvitse näidata olulisi muutusi analüüsides, ega muudes uuringutes.
Munasarjas esinevat alaägedat põletikku võib provotseerida rasedus. Rasedus provotseerib (toob avalikuks) ka palju muid haigusi, millest inimene varem ei tarvitsenud teadlikki olla.
Peale sünnitust mentruatsiooni regulaarne taastumine sõltub paljudest asjaoludest (sünnituse kulg, imetamine, kosumine sünnitusest) ja on suuresti individuaalne.
Tuleb esialgu siiski kontrollis käia ja oma günekoloogiga nõu pidada.
Krooniline ussripikupõletik on aga lõhkemise suhtes vähemohtlik kui äge põletik.
Kuna sul on selja taga sünnitus ja sa oled loomupoolest murelik, siis lapse pärast pead sa terve olema.
*Proovi mõned kuurid teha ravimteesid juues.
*Hoidu liigselt raskete asjade tõstmisest (laps ei ole raskus, su jõud kasvab koos lapsega!). *Võimlemine aga on kohustuslik.
*Hoia korras oma seedimine.

P.S.
Sissekandes saad valida kasutajanime "Other" all. See on samuti anonüümne, kuid võimaldab suhelda konkreetsemalt.

 
At 9/7/07 22:09, Anonymous Anonymous said...

Tere jälle!
Olen kirjutanud teile viimased 2 kommentaari.Aga nüüd siis tahtsin lisada et nendele kõhuvaludele on lisandunud vahepeal õhtuti kuuma-külmavärinad ja enne ei saa magama minna kui olen oksendanud.Vahepeal pean ise näppe kurku ajama sest ennem ei hakka parem..kui see nii jätkub olen varsti buliimik!:S
Helistasin mitu korda perearstikeskusesse ka aga sealt nagu midagi uut selle peale ei öeldud .öeldi et kui proovid korras siis nagu pole muretsemiseks põhjust et ma õhtul enam ei sööks ja katsuks üldse nagu dieeti pidada et süüa kohupiima ,kartulipüreed jms.Ja et ei sööks soola ,pipart ega vürtsikaid toite.
Samas nüüd hakkasin ka võtma mao jaoks tabeltte "Omeprazol Sandoz 20mg" ja ka nende kõrvalmõjudena oli märgitud iiveldus ja oksendamine.Aga mul oli seda ka enne neid tablette paar korda!Perearsti juurde sain uue aja nädala pärast.Aga kardan juba et tean tema reaktsiooni.Et esiteks on need psühholoogilised või tablettide kõrvalmõju!Aga no niimoodi mul ju ka ei saa jätkuda et iga õhtu praktiliselt pean oksendama.et saaks ilusti magama jääda..Ma juba lausa kardan õhtuid!
Selliseid asju ju ei saa endale lihtsalt ette kujutada!?
Taaskord Ette tänades...
Ja vabandan ka oma pidevate murede pärast!Aga lihtsalt ei oska kuskile pöörduda enam!

 
At 9/7/07 22:10, Anonymous Anonymous said...

ahjaa..tahtsin veel teada miks on pimesoole äge põletik selle lõhkemisest ohtlikum?!Ja millised oleks kummagi variandi tagajärjed?
Tänan vastamast!

 
At 10/7/07 08:14, Blogger Ingrid said...

Alustan viimasest küsimusest.

Krooniline ussripikupõletik on aga lõhkemise suhtes vähemohtlik kui äge põletik.

Mitte põletik pole vähemohtlik, vaid kroonilise põletiku korral on oht lõhkemiseks väiksem. Põletikukoldes koelised muutused, mistõttu võib kolle vahel kapselduda, tekivad liited ümbritsevate kudedega, haiguskolle lokaliseerub. Tõsise kuluga äge põletik võib aga areneda kiiresti mädaseks põletikuks ja mäda võib murda läbi sooleseina.

Nüüd oksendamisest.
Kui uut rasedust pole, siis tuleks siiski uued analüüsid teha põletiku suhtes.
Kui aga kõik analüüsid on korras ja domineerib surmahirm, siis tuleb Sul leida hea psühholoog, kes õpetab, kuidas oma hirmudega toime tulla.
Varu kannatust ja loodan, et leiad oma probleemile lõpuks lahenduse!

 
At 28/12/07 14:44, Anonymous Anonymous said...

kas gaasivalud on ohtlukud rasedusele?
kas rasedana tuleb gaasivalude leevendamiseks kuidagi teistmoodi käituda kui tavaliselt või ei?

 
At 28/12/07 17:32, Blogger Ingrid said...

Gaasivalud on rasedusele väga sageli kaasnev ebameeldiv nähtus. Otsest ohtu sellest rasedusele pole.

 
At 8/5/08 18:54, Blogger Martin said...

Tere!
vabandust, et teemast natukene kõrvale kaldun aga endal on tõsine probleem sellega, et enamjaolt kogu kõhu piirkonnas esinevad äkkvalud, kõik hakkas lihtsalt päeva pealt :( ja siis veel, et väljaheide on vedel... Kõhus on nii paha olla, isegi koolis pole käinud paar päeva... Mida teha?
kasutasin küll rohtu "SMECTA" aga see nagu ei aidanud grammigi :(
Palun abi!

 
At 9/5/08 09:40, Blogger Ingrid said...

Kõhulahtisusega kaasnevadki teravad, lõikavad valud.
Smectat tuleb võtta mitu korda päevas ja seda enne sööki. Üldiselt on kõhulahtisuse korral soovitav dieeti pidada, see tähendab - süüa vähe või üldse mitte. Jooma peab, sest kõhulahtisusega tekib vedelikukaotus.
Joogiks sobib mineraalvesi, ei sobi gaseeritud magusad joogid ja piim.
Lisaks Smectale tuleb võtta ka Loperamidi.
Kõhulahtisus, kui ta on tingitud nakkusest (viirus jm), ei parane ühe päevaga.
Ravimeid võtta ja dieeti pidada tuleb seni, kuni kõht korda saab.
Head enesetohterdamist.

 
At 20/6/08 19:06, Anonymous Anonymous said...

Kas võib olla selline viirus.

Kolmapäeva öösel vastu hommikut ärkasin maovalude peale. Hommikul oli magu nii õhku täis, krooksusin seda suu kaudu välja. Päeva peale läks üle.
Õhtul oli selline imelik olla, kiiremad liigutused ajasid higistama.

Neljapäeva hommikul kella 4 ajal ärkasin jälle maovalu peale. Selline imelik valu, nagu sünnitusvalu, mis tuli ja kadus, tuli ja kadus. Selliste väikeste hoogudena. Ikka ajas õhku moast ülesse ja selline kõhu korisemise tunne oli. Valu lõi selga ja ribidesse ja igale poole, ainult mitte sooltesse, vaid kõik seal üleval ribide all.

Õhtuks tekkis luudesse sellised gripi moodi valud (valutasid varbad ja sõrmed ja kõik kohad), kümavärinad, kuumahood. Vahest oli tunne, et oksendaks, aga ei tulnud midagi välja.

Perarst arvas et gaasid. Sõin no spad, espumisani.

Täna öösel magasin poole tunni kaupa, siis lõi jälle makku valuhoo. Valu tuleb ja kohe läheb ära. Koguaeg oli jube palav, siis jälle külm.

Täna arvab perearst et viirus - et higistamine ja luudes valu.

Täna päev otsa on ikka valud ribide alla kolmnurka löönud. Vahest on valude vahe pikem, vahest lühem, vahest valu tugevam, siis nõrgem. Ikka on selline gripi laadne nõrkus, kerge higistamine, palavikku ei ole, valud jalgades, kätes.


Päris rahu pole üldse olnud.

Täna olen tarvitanud no spad, espumisani, paracetamoli.

Eile ei söönud peale röstsaia ja poole klaasi keefiri midagi.
Täna sõin kaerahelbe putru, natuke aktivia jogurtit, banaani.

Kuidas valu leevendada. No spa nagu küll tulmust ei anna, paracetamol võtab üldist enesetunnet paremaks.

Kas aitaks kummeli vm tee?

 
At 22/6/08 17:15, Blogger Ingrid said...

Gaasivalud esinevad tavaliselt üle kogu kõhu. Sinu valude kirjeldus vastab küll gaasivaludele, kuid põhjus on ebaselge. Higistamine tugevate valude puhul on loomulik ja viirusele ei viita.
Küsimus: millest sellised seedehäired?
Kõhuorganite häire (põletik, spasmid sapiteedes, varjatud neeruvaagana põletik, sooleummistus) võib põhjustada nn. paralüütilist iileust. See on soolte seisund, kus sooletegevus on tugevalt aeglustunud ja gaasid kuhjuvad. Gaaside kuhjumisel esinevad kõhus lõikavad valud, mis löövad ka ihu märjaks ja võib tekkida minestuski.
Kui põhjuseks on soolte ummistus, siis arenevad haigussüptomid tundidega, lõpuks tekib oksendamine ja tõuseb palavik.
Kui põhjuseks on kõhunäärme funktsionaalne häire või põletik, siis on valud ülakõhus vöökujuliselt, st.et valu kiirgub ka selga.
Kui põhjuseks on neeruvaagna põletik (või neerikividest tingitud valu), siis esineb samuti kõhupuhitust, kuid domineerivad tugevad hoovalud seljas nimme piirkonnas (roiete alumine piir).
Kummelitee ja söetabletid lisaks kõigele sellele, mida oled juba eelnevalt tarvitanud, on hea, kuid ei tarvitse aidata kui põhjus on tõsisem.
Kui valud juba paar päeva on kestnud, siis lihtsalt gaasivalu diagnoosi ma ei paneks.
Las siis kirurgid ikka vaatavad kõhu üle. Ära lase haigusel lihtsalt jälgimisega "hapuks minna".
Ilusat Jaanipäeva sulle!

 
At 22/6/08 19:11, Anonymous Anonymous said...

Tänan vastuse eest.

Tänaseks on olukord selline. Kui muidu olid hootised valud ööpäev läbi, siis praegu on need harvem. Makku lööb 2-3 sekundiks valu ja sellele järgneb kõhukorin või väljub suust õhk.

Söönud pole neljapäevast saadik eriti midagi - röstsai, jogurt päevas. Söögiisu pole.

Nõrkus on peal. Rohkem oleks pikali kui püsti. Püsti seistes ja kõndides on maos rohkem valu.

Öösiti ärgates tundub süda paha olevat. Vahest on tunne, et see on lihtsalt juba närveerimisest. Istun veidike ülesse, siis läheb üle. Ehk on lihtsalt magades gaasid vm makku kogunenud ja see tekitab vaevusi.

Kõht käib läbi ~1x päevas. Ega kui ei söö, siis pole eriti midagi oodata ka. Hommikuti on ka väljaheide iseloomulik spastilisusele (pabulad)

Mõnes mõttes oleks nagu juba parem, aga tegelikult ei tunne ma end veel hästi.

Valud ei ole teravad, vaid just sellised lainena tulevad, nagu oleks suur mull kõhus. Täna lööb valu rohkem söögitoru poole ülesse, varem oli nagu rohkem ribide all. Gaase on ka sooltes.

Perearst ütleb ikka et vast viirus.

 
At 3/10/08 18:44, Anonymous Anonymous said...

ˇtere kuidas saaks rohkem aru et on pimesool haige,mul valud juba 2 aastat aga arstid ei ütle midagi mis see olla võib

Kristiina

 
At 3/10/08 20:10, Blogger Ingrid said...

Kristiina
Kui valud on kestnud 2 aastat, siis on raudselt tegemist kroonilise valuga.
Tüüpiline ussripiku valu on paremal alakõhus. Naistel võib seal olla valu põhjuseks ka krooniline munasarja põletik. Seetõttu tulebki naistel esmalt mõelda günekoloogilise valu võimalusele ja käia günekoloogilises kontrollis.

 
At 6/10/08 16:14, Anonymous Anonymous said...

aga kui kõrgeks tõuseb pimesoolega palavik.ja mis selle all mõtlete et krooniline põletik mis see olla võiks

 
At 6/10/08 16:18, Anonymous Anonymous said...

ja siis tahtsin veel küsida et milles võib asi olla,kui natukene põiest ülevalt poolt vajutada siis on valus

 
At 6/10/08 20:18, Anonymous Anonymous said...

Mul on kah juba aastaid-aastaid olnud mure krooniliste valudega justnimelt paremal alakõhus. Üks äärmiselt ebameeldiv asi, eriti kui ta tekib siis, kui kuskil liikvel olla. Sest liikumine nende valudega on täielik masohhism. Sümptomiteks on jõuetus, iiveldus (kuigi oksendamiseni pole kunagi läinud asi), higistamine, külma-kuumavärinad, terav punktitaoline valu paremal alakõhus. Espumisan töötab ilusti, rohu puudumisel töötab lihtsalt tunnikene voodis pikali olemist (esimene pool ajast jalad vastu kõhtu, kui kergem hakkab, siis külili). Ja kui valu kadunud, väga liikuda ei julge enam. Samuti kaasneb paralleelset valu munandites, mis on kah ebameeldiv. Kuigi ma olen suhteliselt kindel, et tegu on lihtsate gaasivaludega, siis küsin igaksjuhuks siiski asjatundjatelt, et millega tegu on? Mind lihtsalt häirib see, aastaid seda jama tundnud. Ehk pean korralikumalt toituma?

 
At 6/10/08 21:29, Anonymous Anonymous said...

tere tahtsin veel küsida et mille jaoks on suur vaagen inimesel ja kui veits põiest ülevalt poolt vajutada siis onn täitsa valus milles asi võib olla
Kristiina

 
At 7/10/08 10:47, Blogger Ingrid said...

Kristiina
Sümfüüsist kõrgemale jäävad peale põie ka sooled (ussripik sealhulgas), munasarjad, emakas.
Krooniline valu ei tähenda alati kroonilist põletikku. Valuks on ka muid põhjusi. Kõhuvalude põhjust saab diagnoosida vaid arstliku läbivaatusega ja mitmete analüüsidega.
Interneti teel ainult kirjelduse järgi täpsustatud diagnoosi panna ei saa. Pead taas kord arstide juurest abi otsima.

 
At 7/10/08 10:58, Blogger Ingrid said...

R

Sinu valu kirjeldus võiks sobida mingile kuseteede probleemile.
Esiteks rändneer, mida esineb kõhnematel inimestel ja millest tingitud valu tekib just püstitõusmisel.
Teiseks võib neeruvaagnas või kusejuhas olla neeruliiva või neerukive, mis põhjustavad tugevat valu (iiveldus, higistamine, urineerimisärritus) ja valu võib kiirguda munanditesse. Neerukivi valu lamades mingil juhul üle ei lähe.
Kolmandaks võib olla tegemist kuseteede või eesnäärme põletikuga.
Ja neljandaks taoliste valude põhjuseks võiva olla kubeme songad.
Igasugune kõhuvalu (ka neeruvalu) võib aga põhjustada kõhupuhitust ja seetõttu või lühiajalist kergendust leida espumisanist.

Sinule soovitaksin oma valuga mitte leppida, vaid minna perearsti juurde ja vajadusel suunab perearst kirurgile. Tulemusena saad teada, millest su valud tingitud on ja õiget diagnoosi teades saab ju ka õigesti ravida.

 
At 9/11/08 14:42, Anonymous Anonymous said...

Tere !
Tahaksin teada mida edasi teha ,et olin hiljuti haige tavaline külmetus .Sain just terveks ja öösel oli kõhulahtisus vähemalt 4 korda .Hommikul oli ka võtsin tableti ja jäi järele ja hiljem jälle siis juba väikse palavikuga ning suure nõrkusega .Pea käis väga ringi ja süda oli väga paha .Kas see võib olla mingi toidumürgitus sest hiljem ka oksendasin .Mida teha kas see on tavaline toidumürgitus või midagi muud .
Gertu .

 
At 10/11/08 10:46, Blogger Ingrid said...

Tõenäoliselt oli see viirusnakkuse jätk, mitte toidumürgistus.
Võta Smectat ja imodiumi ja katsu juua piisavalt, soovitavalt gaasita mineraalvett.

 
At 20/12/08 15:32, Anonymous Anonymous said...

Tere!

Probleemseks on valud paremalpool kôhupiirkonnas, valu on pûsiv kuid mitte vâga tugev..levib jalga, on tunne nagu kogu piirkond oleks jahe ja tuim. Palavikku pole kuid on vaga kerge kôhulahtisus. Vajutades otseselt valus ei ole, kuid samas vahel natuke on ka.Valu algas nâdala alguses vahepeal kaob âra ja eile ôhtul tagasi.Mis vôib olla pôhjuseks ? Hetkel arsti juurde ei ole vôimalik minna.;

 
At 21/12/08 02:10, Anonymous Anonymous said...

Tere tahtsin teada et milles võib asi olla,naba juurest on teravad torkivad valud.

Ette tänades
Kristiina

 
At 5/1/09 16:56, Anonymous Anonymous said...

Tere!

Pöördun Teie poole kuna ei oska enam midagi ettevõtta oma probleemiga. Täpsemalt on mul kõhuvalu, mis on kestnud nüüdseks juba 4 nädalat.

Mured algasid nagu iga tavaline gripp. Halb enesetunne, peavalu ja palavik (37,2-37,3). Samuti kaasnes kõhuvalu ja kõrvetised, kõhuvalu polnud kül tugev aga häiriv. Peavalud kadu sid umbes nädalaga ja siis tekkisid probleemid väljaheitega. Samas oli kõhus ohtralt gaase. Alguses esimesel päeval tuli taguotsast välja ainult vahtu ja tualetti pidin külastama 3-4 korda päevas. Järgneval paaril päeval oli väljaheide üleni must. Edasi paari päeva jooksul oli muidu nagu kõik korras, kui v.a lima, mis ümbritses väljaheidet. Paari päeva möödudes muutus väljaheide heledeks ja samas uriin tumedaks. Peale selliseid probleeme külastasin perearsti, kes saatis mind mao uuringutele. Tulemuseks - kõik korras. Endal oli kül tunne, et see ei ole võimalik ja lootsin siis paranemisele. Paar päeva peale uuringuid muutus väljaheide kül normaalseks, kuid tekkis väiksemat sorti kõhukinnisus. Peale seda on väljakäigus käimise sagedus läinud normaalseks, 1x päevas. (väljaheide selline kuiv) Ema soovitas võtta söögisoodat teelusikatäis ning peale seda kadusid valud paariks päevaks ära. Kuskil 4-5 päeva tundus kõik juba OK, kuid siiski saabus kõhuvalu tagasi. Valu on alakõhus, soolestikus nagu.

Raviks olen proovinud mitmeid ravimeid: mezym forte, söe tbl, Raniberl 150, Protexin balancer ja nüüd sain Pangrol 25 000. Leevendust pole toonud siiani ükskineist. Samuti joon päevas 5-6 tassi kummeliteed.

Kuna probleemid on kestnud nii kaua siis olen pidanud jätma oma treeningud ja ka koolis on raske käija, mis omakorda tekitab stressi.

Olen tähelepannud, et eriti hulluks kisub asi, kui süüa rasvast või maiuseid, šokolaad, kommid jne. Tänu sellele olen proovinud süüa korralikult, puder ja keedetud asjad, kuid muutusi nagu pole.

Õhtuti magama minnes ja hommikul ärgates toimub kõhus jube mulina võistlus, küskilt alakõhust saabuksid nagu õhu mullid, mis siis sooltes edasi liiguvad.

Täna ärgates ja hommikust süües tundus toit kuidagi soolane (puder), mõtlesin et ehk sai palju soola pandud. Lõunaaeg putru süües oli jälle soolane maitse, kuid seekord oli kõrvale sai juustuga, mis ei ole kuidagi soolane. Võtsin siis proovimiseks leiva ja seegi on nagu soolase maitsega ja suus on aegamisi ka soolamaitse (ilaga tuleb).

See mure võis nüüd küllaltki mahukas tulla murede poolest, kuid üritasin kõik kirja panna, mis vaevab. Lisaks veel see, et olen 18a. noormees.

Kuna raskeks on elu muutunud nii ja vaja 12kl sel aastal lõpetada siis on hädavajalik kooli naasmine, kuid nii see hetkel võimalik pole.
Täna vaatas mind arst sellise näoga, et poiss, mis mula sa mulle ajad, et lõikame kõhu lahti siis, kui nii väga valutab. Et see pole võimalik ja äkki on mul mingid meesteprobleemid ja saatis uroloogi juurde.

Ehk saate anda soovitusi või öelda millele sellised sümptomid võivad viidata.

Jäädes ootama,
Murelik

 
At 7/1/09 11:04, Blogger Ingrid said...

Kuna Sinu kaebused on pikemat aega ja seega pole kiirabiline küsimus, siis soovitaksin selle probleemiga pöörduda kliinik.ee-sse (vt. linkide nimekirjas!).
Seal vastavad erialaarstid.

 
At 21/8/09 15:40, Anonymous Anonymous said...

tere,

täna tekkis hommikul vasakule poole alakõhtu valu (kusagile puusanuki ja põie vahele), valu on selline tuim ja kiirguv. alguses arvasin, et põis on külma saanud, aga paari tunni pärast kiirgus valu selja poole, suurde tuharalihasesse ja abaluu alla ja nüüd on juba kuklani väljas. paremalt poolt ei valuta üldse midagi. mingeid seedehäireid ei tähelda, aga suu ootamatult kuiv ja õhetav. eile oli kõik veel korras, menstruaalvaludeni veel kaks nädalat aega. milles asi võib olla?

 
At 22/8/09 18:06, Blogger Ingrid said...

Valu vasakul pool alakõhus, seljas ja nimme piirkonnas võib viidata siiski kuseteede põletikule. Valu on siis tavaliselt hootine, võib põhjustada ka iiveldust ja nõrkust.
Neeruvalu ei kiirgu aga kaela.
Tõenäoliselt on tegu siiski külmetusega, aga valude püsimisel tuleb kindlasti kontrollida uriini analüüsi. Kõige lihtsam kontroll on purki pissida ja vastu valgust uriini vaadata - uriin peab olema selge,kollane, sees võivad olla üksikud limakiud. Hägune või roosakas uriin viitab haigestumisele.

 
At 26/8/09 18:04, Anonymous Anonymous said...

Kõhuvald ja palavik, 38,2. Eile oli veel kõik ok.
Ei tundu nagu gaasid olevat kuna gaasihäda ei ole ja pole sihukest tunnet ka kõhus.

Eile öösel sai kõvasti võrkpalli mängitud, ehk sellepärast ?

 
At 27/8/09 10:02, Blogger Ingrid said...

Gaasihäda ei põhjusta reeglina palavikku. Vahel võib viirushaigusega kaasneda ka kõhulahtisus, siis on kõhuvalu üks sümptomeist.
Kui kõhuvalu on aga mingis kindlas kõhu piirkonnas, kõhulahtisust pole ja palavik püsib, tuleb pöörduda arstile,et mitte maha magada mingit tõsisemat probleemi.

 
At 18/1/10 17:06, Anonymous Anonymous said...

Tere

Mul juba 3 päeva on valud paremal pool alakõhus. Vahepeal valutab ka ülejäänud kõhupiirkond, aga peamiselt siiski paremal alakõhus. Et milles võiks asi olla?

Söönud olen nii nagu ikka tavaliselt, ei ole enda teada midagi sellist ka söönud mis võiks valu põhjustada. Ainult nädalavahetusel käisin sünnipäeval, kus sõin keedukartuleid hapukapsa ja lihaga.

Ette tänades: Meelis

 
At 19/1/10 10:25, Blogger Ingrid said...

Valu paremal pool alakõhus võib olla põhjustatud ussripiku põletikust. Seda diagnoosi aga ilma kõhtu katsumata ja analüüse tegemata panna ei saa. Kui sul see parem alakõht ka katsudes valus on, siis mine kindlasti perearsti juurde või lase arstil seda vaadata erakorralise meditsiini osakonnas haiglas.

 
At 19/1/10 23:18, Anonymous Anonymous said...

Olen Meelis jälle

Uurisin netist sümptomite kohta. Ausaltöeldes pole ma ühtegi neist sümptomistest täheldanud. See valu ei ole terav ka ega näriv. Aegajalt annab tunda lihtsalt.

 
At 24/5/10 12:07, Anonymous E4 said...

Tere!
Nüüdseks need meeletud valuhood mind tabanud kolm korda. Esimesel korral oli see varahommikul, mil ärkasin valude peale, teisel ja kolmandal korral oli õhtusel ajal. Nimelt valu on ülakõhus täpselt keskel ribide lõppemise kohas. Valu on täiesti kannatamatu. Katsumine hullemaks ei tee, vaid lihtsalt on pidevalt talumatu valu. Tekib järsku, kaob järsku ning kestab tavaliselt 15-30 minutit. Käkra tõmbumine pigem teeb veel rohkem haiget ja tavaliselt siis võitlen nende valudega pikali selili sirgeks venitatult. Arsti juurde plaanis lähimal vabal ajal küll minna, kuid ehk saab siit seniks nõu, mis mul viga võib olla ja kuidas sellest hoiduda.

 
At 2/8/10 07:36, Anonymous Anonymous said...

Tere,

Mul tekkis eelmine aasta all vasakul kubemeluu kandis valu. Valutas pidevalt ja valu kiirgus sääre siseküljele. Nüüdseks pole asi paremaks läinud, pigem on valutanud viimased kuud juba üleval pool, kuskil jämesoole kandis ning valu kiirgub vasaku külje ribide alla.
Perearst pole nõus pilte ega midagi tegema ning raviks on pakkunud välja antideprekad ja päikesepaiste - pidavat närvidest olema. Tean väga hästi, et see ei ole fantoomvalu. Nüüd olen nagu tupikus, ei julge enam arstile ka minna. Mida teha?
M. kahekümnendates.

 
At 2/8/10 15:56, Blogger Ingrid said...

Sinu valu tundub olevat neeruvalu.
Vajalikud oleksid uriinianalüüs ja uroloogi või kirurgi konsultatsioon. Kui valu muutub väga tugevaks, võid pöörduda erakorralise meditsiini vastuvõttu, kus kohe kõik vajalikud analüüsid tehakse.
Kui kohe arstile ei pääse, võid juua julgelt neeruteesid, mis puhastavad kuseteid neeruliivast, lõõgastavad kuseteede spasme, ravivad põletikku.
Siiski on neeruvalude puhul peale "ribide all" närivale valule iseloomulikumad hootised valuhood, nn.koolikud. Sinu kirjeldatud valu kiirgumine allapoole, on aga tüüpiline neeruvaludele.
Enamasti kaasneb neeruhädadele ka sagedane tung urineerimisele.
Head paranemist ja valudeta suve jätku!

 
At 5/10/10 13:41, Anonymous Anonymous said...

Tere,
Umbes 2-3 aastat on juhtunud sellised perioodid kui tekib äkki tugev, pidev valu kogu kõhus, mis tekitab suhteliselt halvatud olemise tunde, kuna valu haarab ka selja. Võib vist öelda, et valu tekib teatud aja pärast peale sööki, kui on söödud erinevaid komponente segamini, viimane kord värske lihasalat, kus oli tõesti 15 erinevat kuid tervislikku toiduainet.
Õigemini tekibki selline tunne, et liigutada ja hingata ka eriti ei sooviks. Valu kestab pikalt, kui hakkab lõunast, siis on kuni hilisõhtuni välja vahelduva eduga.
Gaase ja muid tavapärased halva seedimisega tavaliselt seostuvaid probleeme ei ole. Tavaliselt on selline periood 2-3-4 päeva.
Seejärel ei pruugi olla mitte kõige vähimatki probleemi kuude kaupa kui jälle äkki.
Viimati kui asi ikka pärsi hulluks läks, et kuidagi ei saanud enam olla, siis läksin perearsti juurde. Kirjutas mulle Duspatalini, mis ma tookord enam-vähem ära võtsin, kuna valud ei olegi kunagi nädalate kaupa, siis ei tea kui palju sellest just abi oli. Perearst saatis ka ultrahelisse, kus ei leitud mitte midagi, mis oli muidugi hea uudis! Seepeale ei osanud perearst mitte midagi arvata ja kuna valud ei ole pikaajalised, siis nii ta jäi.
Samas probleemi tekkides ei ole põhimõtteliselt võimalik igapäevase elu jätkamine nendel päevadel.
Mida sellisest tugevast painavast valust järeldada ja kuidas sellega toime tulla?
Ette tänades
Kati

 
At 7/10/10 20:06, Anonymous A said...

Tere!
Mul on selline probleem, et mul umbes nädal aega tagasi lõi esimest korda vasaku ribi alla valu. Selline korraks torkav valu, mis mõne sekundi pärast möödus. Käisin perearsti juures, lasin kuulata kopse, ütles, et kopsudes pole midagi, ehk lihtsalt ära rebestanud. Edasi selle pärast väga ei muretsenud, vahepeal lõi valu, kuid väga ei pannud tähele. Nüüd 2 päeva järjest on löönud tihedamini seda valu. Ja kolmnurgas on ka selline tuim valu vahepeal. Aga vasaku ribi all (just kõige all ribides) on läinud need torked järjest tugevamaks, vb tunniste vahedega ehk, selline valu muidugi pole, et valuvaigistit peaks võtma. Aga häirib ikka. Ei oska väita, kas asi võib olla kopsudes, sest sisse-välja hingamisega pole sel valul pistmist. Palavikku pole, kuid sinna poole küll, 2 päeva olen kraadinud - 36,9.
Millest see küll olla võib ja kas on põhjust karta midagi?
Ette tänades..

 
At 8/10/10 15:02, Anonymous Anonymous said...

eelmisele:
miski vahelihas on saanud venitada äkki.

 
At 11/10/10 13:45, Anonymous Anonymous said...

Tere!

Minul on selline mure - kõht on nädal aega valutanud, ka kõhukinnisus. Kahel ööl olen kõhuvalude pärast magamata. Tunda on, et kõhus on ka gaasid, kuid väga välja need tulla ei taha, vaid mõnel üksikul korral. Kõhuvalu tundub olevat alakõhus. vahel tulevad ka happed maost üles. Kas tegemist võib olla mao- või kaksteistsõrmiksoole haavanditega, ülihappesusega?

Aitäh

 
At 16/10/10 08:35, Anonymous Anonymous said...

Tere !

Mure siis selline, et kõht katsudes on valus, kui lihtsalt ringikõnnin, istun pole tunda midagi. Aga kui käega katsuda, siis on valus, igaltpoolt, kõige valusam on alakõhus ja naba kõrvalt paremal. Olen 13a.

 
At 26/10/10 12:13, Anonymous Anonymous said...

Tere!

Mul on vasakul pool alakõhus (ei saagi aru, kas kõhus, pigem seespool seljas) valu. See pole tugev, kuid samas piisavalt häiriv. Valu on kestnud mul juba mitmendat päeva. Millega võib tegu olla ja mida teha?

 
At 31/10/10 21:22, Anonymous Anonymous said...

Tere,
ma tahaksin teie käest küsida, et kui kõrge palavik peaks pimesoole põletikuga tõusma?

 
At 1/12/10 09:43, Anonymous Anonymous said...

Lugu järgmine: ööl vastu teisipäeva ei maganud peaagu üldse, kõht valutas, puhitas ja hirmus iiveldus oli, mis päädis ka oksendamisega. Eile ikka proovisin midagi päeva peale süüa, ent iiveldus püsis ja ka kõõksud on tavalised. Täna öösel sama lugu, aga ilma oksendamiseta. Iiveldus kestab endiselt, nüüd ka kõhulahtisus, n-ö vesine eritus ja jätkuv kõhuvalu. Lisaks nõrkus ja kerged külmavärinad. Ei ole julenud tabletti võtta, toob esile okserefleksi. Kuna tööl olen, siis ei julge isegi miskit juua, et vältida tualeti vahet jooksmist. Millega tegu võib olla, kuidas oma olukroda leevendada?

 
At 14/1/11 02:00, Anonymous Anonymous said...

Tere!
Minul on aga selline probleem, et mitu päeva juba vasakul pool alakõhus on valu, mis ilmutab end füüsilisel liigutamisel(eriti tugevalt muidugi trennis, aga pisut annab tunda ka niisama kõndimisel ja eriti trepist alla kõndimisel). Tunne on selline nagu "hakkab pistma" kõhus, aga see peaks ju paremal pool olema...Ei oska kohe midagi selle kohta arvata...

 
At 20/1/11 15:35, Blogger Külli said...

Mul juba nädalajagu häda kõhuvaluga, perearstile ei pääse niipea. Ca aasta vältel kogunevad öösiti gaasid ja vasakul roide all on harva tunda nõrka valu, ent see elu eriti häiri.
Nüüd gaasid ägenesid ja toit ei seedunud nagu alati (muidu seedimine päris hea, vaid teravaid toite ja hapusid veine ei taha, magushimu ka ei ole, meeldib mahe ja pisut soolakas toit). Ägenemise ajale langes ka menstruatsioon. Leevendust pakkusid banaanid.
Esmaspäeva õhtul sõin õhtusöögil piprast kalkunipada ja peale seda läks asi hulluks.
Sellest ajast:
- iga toit tekitab kohe gaase, algul isegi vesi;
- terve kõht, eriti aga keskosas valutas ja oli paistes;
- väljaheide hele ja pehmem kui muidu, aga mitte "lahti";
- keelel alguses keskel roosakad laigud, siis oli hele ja nüüd keskel roosakas keskelt laiem vagu, katt õrnalt kollakas-hallikas-valkjas;
- väiksem valu tekkis vasaku roidekaare alla;
- alates teisipäevast kiirgub valu vasakule puusa, reide, tagumikku ja vasakule keskselga- ja kõhtu. On tunne nagu miski ei mahuks sinna ära, seistes olen paremale-ette "kõver";
- liikuda valus, lamades on suht ok, aga alates tänasest annab ka pikali vasak pool tunda, seedimine on pisut parem kui enne;
- kergendust toob ainult Mezym 1000 (enne pole tarvitanud)
Nojah, imelik ja rahutuks tegev seedehäire, pole enne kogenud.
Mida peaksin arvama ja tegema?

 
At 20/1/11 15:37, Blogger Külli said...

Lisan: palavikku ei ole.

 

Post a Comment

<< Home