Wednesday, August 29, 2007

Vägistamine















Vägistamine on kindlasti vältimatu abi teema.
Vägistamise puhul on tegemist nii psüühilise kui füüsilise traumaga.
Vägistatu tunneb, et üleelatu õudus ripub kui must pilv üle tema elu.
Häbi, alandus, hirm, ääretu vastikus, meeleheide.
Mida teha?
Kuidas edasi elada?

Kõigepealt: võta end kokku ja püüa, et sa end pesema ei lähe. Kui sa ei suuda, siis vähemalt määrdunud riided pane kilekotti ja võta arsti juurde kaasa (DNA!).
Kui sa ei suuda kedagi näha ega kellegagi suhelda (politsei, kiirabi), siis mine ise valvegünekoloogi juurde. Tallinnas on valves kas Keskhaigla või Pelgulinna haigla. Günekoloog vaatab su läbi, et selgitada võimalikke vigastusi ja võtab kõik vajalikud proovid nakkusvõimaluse väljaselgitamiseks. Saad vajadusel ravi. Saad esmaseid juhtnööre ka võimaliku rasestumise kohta.
Meie ühiskonnas, kus on väga kõrge poolehoid aborile, tehakse sulle kindlasti ka vastav ettepanek. Kõrgeltarenenud moraaliga ühiskonnas püütakse sel puhul anda maksimaalselt psühholoogilist tuge, et tütarlaps suudaks oma lapse elu seada ülemaks oma vastikustundest vägistaja vastu.

Ära mingil juhul jää oma murega üksi!
Günekoloogid on selle vägivallavormiga palju kokku puutunud. Nad oskavad sind lohutada, oskavad anda nõu ja juhtnööre edaspidiseks.

Labels: , , ,

5 Comments:

At 29/8/07 14:42, Anonymous Anonymous said...

soov vägistaja last mitte lõpuni kanda ei pea sugugi sõltuma ainult vastikustunde tugevusest. näiteks mina olen otsustavalt liigagressiivsete ja vägistamisele kalduvate isikute paljunemise vastu. milleks sellele kaasa aidata, kandes nende ihuvilja? aitame areneda leebemal ühiskonnal, tehes lapsi ainult rahulike meestega!

 
At 29/8/07 15:09, Blogger Ingrid said...

Vägistamine pole ainus agressiivsuse vorm.
Väga julm vägivald on ka ükskõiksus, küünilisus.
Ei tohi unustada, et ka abort on vägivald.

Aga nagu ma pealdises ütlesin, ei käsitle ma selles blogis ühiskondlikke, eetilisi jm. küsimusi. Lihtsalt selleks, et asi liiga kirjuks ei läheks.

Vägistatu vajab arstlikku läbivaatust.
Sellega on võimalus, et osa pingeid (hirm haiguste ja raseduse ees) lihtsalt ära kukub.
Sissekande tegin vastusena lugeja küsimusele eelmises peatükis.
Kas kannatanu asja ka politsei kaudu hakkab ajama, see on juba täiesti tema asi ja ta saab loodetavasti mitmekülgset ja head nõu teda läbivaadanud günekoloogilt.

 
At 31/8/07 02:48, Anonymous Anonymous said...

Aitäh vastamast.
Mul on siin teemas lisaküsimusi.

Kas valvegünekoloogi juurde minnes tuleks arvestada sellega, et kohapeal tuleb koos teiste inimestega järjekorras oodata? Või saab kuriteoohver oma asjad aetud ilma kõrvaliste inimestega kokku puutumata?

Kas sõltumata sellest, kas ohver pöördub valvegünekoloogi või kiirabi poole, jääb lõpuks siiski ainult ohvri otsustada, kas ta politseile avalduse teeb või mitte? Kas ohver saab loota täielikule konfidentsiaalsusele?

Kui valvegünekoloog võtab proovid ja saab oma valdusesse materjali, mille kaudu saab tuvastada kurjategija, siis ilmselt jäävad need andmed ka mingiteks aastateks kliiniku arhiivi. Kas on võimalik sel juhul vajalikud tõestusmaterjalid kohtusse tuua ka juhul, kui ohver otsustab näiteks aasta peale toimunut, et ta siiski teeb politseile avalduse?

Vastused nendele küsimustele võivad olla vägistamisohvrile määrava tähtsusega oma tegevuskava koostamisel (kas, millal ja kuhu arsti juurde pöörduda, kas jääb võimalus asja kohtusse andmiseks hiljem, kui ohver on end hingeliselt koguda jõudnd).

 
At 31/8/07 07:06, Blogger Ingrid said...

Exkiirabiarstina ei tea ma materjalide arhiveerimisest midagi. Tean vaid, et politseile avalduse tegemine on vabatahtlik.
Kuna haiglad, s.h. valvegünekoloogia töötavad ööpäevaringselt , siis arsti jutule pääsemise kiirus sõltub siiski vastuvõtutoas olevate inimeste arvust. Ka kiirabiga toodud patsiendid ootavad oma järge.
Välja arvatud väga kiiret sekkumist vajavad olukorrad, näiteks munajuha lõhkemine emakavälise raseduse korral, väga massiivne verejooks, sünnitus väljutusperioodis, raseda krambid.
Kõik teised seisundid kannatavad järjekorras ootamist. Järjekorda öösel aga ei tarvitse ollagi.
Soovitan klikata kliinikum.ee või kliinik,ee lingil, sealt valida günekoloogi vastused küsimustele ja saad esitatud küsimustele tunduvalt täpsema vastuse mõne päeva pärast.
Võimalik, et keegi on ka juba taolisi küsimusi esitanud. Vanu küsimusi saab seal lugeda.

 
At 1/12/08 19:15, Blogger joanamari said...

oma armas inimene võib ka vägistada
ega selle pärast last vihkama saa hakata, et vägistamise tulemusena laps on tulnud

 

Post a Comment

<< Home